Code of conduct και ελληνικές κοινότητες ΕΛ/ΛΑΚ

Ένα πρόβλημα με τις κοινότητες ελ/λακ είναι ότι μερικά από τα μέλη δεν ακολουθούν τους τυπικούς κανόνες συμπεριφοράς, και αυτό έχει το αποτέλεσμα να δημιουργείται συχνά ένα αρνητικό κλίμα.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι στη λίστα gnome-i18n, όπου ένας νέος μεταφραστής ήταν πολύ αρνητικός και προσβλητικός στη συμπεριφορά του απέναντι στο συντονιστή της συγκεκριμένης γλώσσας και άλλα άτομα που έλαβαν μέρος στη συζήτηση (=όπως εμένα!). Κατά τη συζήτηση, έγινε αναφορά στο λεγόμενο Code of conduct του GNOME, απλοί κανόνες καλής συμπεριφοράς. Αν θέλεις να συμμετέχεις στο GNOME, πρέπει να ακολουθείς τους κανόνες καλής συμπεριφοράς. Εννοείται ότι ο καθένας που λαμβαίνει μέρος στην ανάπτυξη του GNOME ακολουθεί τους κανόνες αυτούς· ωστόσο μπορεί κάποιος και να υπογράψει ότι ακολουθεί τους κανόνες. Το ίδιο συμβαίνει με την κοινότητα του Ubuntu Linux όπου ο χρήστης μπορεί να υπογράψει ψηφιακά το Code of Conduct με το κλειδί του, και να λάβει το χαρακτηρισμό Ubuntero.

Στην ελληνική πραγματικότητα δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε τέτοια επίπεδα και η κατάσταση είναι σχεδόν ad-hoc. Αναφερθήκαμε πρόσφατα στο πρόβλημα με το φόρουμ Linux του Adslgr.com.Ένα πράγμα που θεωρώ πολύ σημαντικό είναι ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός και τήρηση των τυπικών κανόνων καλής συμπεριφοράς. Παλαιότερα που έβλεπα τη λίστα LGU, παρατηρούσα ότι υπήρχαν συχνές «παραβάσεις», με αποτέλεσμα να επικρατεί αρνητικό κλίμα, να μην βγαίνουν αποτελέσματα στις συζητήσεις, ο καθένας να προσπαθεί να κάνει τον έξυπνο και να «την βγει» στον άλλο, και ουσιαστικά να γίνεται κακό στην κοινότητα, στους νέους χρήστες. Για τώρα δεν γνωρίζω, έχω την εντύπωση ότι τα πράγματα δεν έχουν καλυτερέψει σημαντικά. Είδα την πρόσφατη συζήτηση στην LGU για το σχολιασμό της μετάφρασης από ΕΛΟΤ των θεμελιωδών όρων πληροφορικής. Πολλά άτομα απάντησαν, ωστόσο στη συζήτηση αυτή δεν παρατήρησα κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα.

Ένα άλλο πρόσφατο παράδειγμα είναι με αυτό το γράμμα στη λίστα public@hellug.gr. Ανεξάρτητα αν έχει δίκιο ή όχι ο αποστολέας, το γράμμα αυτό είναι από τα πιο τυπικά για να κάνει μια συζήτηση να αποσυντονιστεί. Ο δε αποστολέας του γράμματος δεν είναι νέος χρήστης· είναι μέλος της κοινότητας πάνω από δέκα χρόνια. Αντί να έχει την ωριμότητα να κλείσει το θέμα, το ανοίγει περισσότερο.

Βλέπω αυτό το εχθρικό περιβάλλον να διαιωνίζεται σε συγκεκριμένες κοινότητες, με μικρές ελπίδες για αλλαγή.

Προσωπικά αφιερώνω χρόνο στο φόρουμ του ελληνικού Ubuntu, στο http://ubuntu.opengr.net/ όπου υπάρχει έντονη προσπάθεια να έχουμε ένα θετικό περιβάλλον. Βλέπουμε να έχουμε αποτελέσματα, και να γίνονται μέλη περισσότεροι νέοι χρήστες της διανομής. Το ίδιο θετικό περιβάλλον υπάρχει στη λίστα του Ubuntu-gr.

Αντιγράφω εδώ τους κανόνες καλής συμπεριφοράς του GNOME,

Advice

 • Be respectful and considerate:
  • Disagreement is no excuse for poor behaviour or personal attacks. Remember that a community where people feel uncomfortable is not a productive one.
 • Be patient and generous:
  • If someone asks for help it is because they need it. Do politely suggest specific documentation or more appropriate venues where appropriate, but avoid aggressive or vague responses such as “RTFM”.
 • Assume people mean well:
  • Remember that decisions are often a difficult choice between competing priorities. If you disagree, please do so politely.
  • If something seems outrageous, check that you did not misinterpret it. Ask for clarification, but do not assume the worst.
 • Try to be concise:
  • Avoid repeating what has been said already. Making a conversation larger makes it difficult to follow, and people often feel personally attacked if they receive multiple messages telling them the same thing.

Permanent link to this article: https://blog.simos.info/code-of-conduct-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%95%ce%9b%ce%9b%ce%91%ce%9a/

7 comments

Skip to comment form

  • ubuntero on July 4, 2008 at 10:25
  • Reply

  Γεια σου Σίμο,

  Στην συγκεκριμένη περίπτωση θεωρώ ότι είσαι λίγο υπερβολικός. Ένας χρήσης έστειλε mail παραπόνων στην εταιρία Κτηματολόγιο Α.Ε. και κατα την γνώμη μου (αλλά και αρκετών άλλων) εκφράστηκε με ΑΣΧΗΜΟ και ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ τρόπο. Ο εν λόγω κύριος που έστειλε το mail το καμάρωνε κιόλας. Πιστεύω ότι η απάντηση του κυρίου που αναφέρεις, ήταν σωστή και δείχνει ένα επίπεδο διαφορετικής αντίληψης. Είμαι σίγουρος πως συμφωνείς ότι πρέπει να είμαστε αρκετά πιο προσεκτικοί στο πως εκφραζόμαστε όταν “παραπονιόμαστε” σχετικά με υπηρεσία που μας προσφέρει μια εταιρία.

  Όσον αφορά την έκταση που έλαβε η συζήτησή, συμφωνώ πως δεν έχει κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα. (Έκτος και αν ο αρχικός αποστολέας, κατάλαβε το λάθος του).

  • Forever J on July 4, 2008 at 11:00
  • Reply

  Πρέπει επιτέλους να καταλάβεις και εσύ και άλλοι που όλο λένε για συμπεριφορές κτλ, πως δεν έχουμε βάλοι ΟΛΟΙ σκοπό της ζωής μας να μάθουμε τους καινούριους ή να βάλουμε και άλλο κόσμο στο ανοιχτό λογισμικό κτλ κτλ. H LGU ήταν απο την πολύ πολύ αρχή της, μια παρεϊστικη λίστα, πάντα με μία δώσει καφρίλας. Δεν μπορείς μετά απο 10 χρόνια της λίστας, να αρχίσει να τους κάνει ντα έναν έναν ο λίσταρχος. Ετσί και αλλιώς υπαρχει ΠΑΝΤΑ η επιλογή να μην γραφτεί κάποιος στην λίστα.

  Το adslgr πάλι από την αρχή του, ήταν το μερος που ξέσπαγε καθε πικραμένος με την dsl του, που χώναν απο εδώ, χώναν απο εκεί. Περιμενες οτι το Linux part ενός τέτοιου forum, θα ηταν όλοι ευγενικοί και θα χάιδευαν τον κάθε καινούριο?

  Όσο για την hellug, ότι είπε το παιδί παραπάνω. Πήγε για μαλλί ο αρχικός poster, και βγήκε κουρεμένος. Πάλι είχε την επιλογή να είχε κόψεί το part που τους έλεγε ανίκανους και μίλαγε όπως
  μιλάει η μαμά μου στον μανάβη για τα χαλασμένα πορτοκάλια, και δεν το έκανε.

  Αφού έχεις αναλάβει κάποια δουλεία που θέλεις να κάνεις και μπράβο, άσε τους άλλους να κουρεύονται. Πές από την αρχή πόσο υπέροχη είναι η λίστα σας του ubuntu, μην υποβιβάσεις πρώτα τους υπόλοιπους για να τραβήξεις κόσμο.

  • The Observer of Irrelevance on July 4, 2008 at 11:09
  • Reply

  Προσωπικά, πιστεύω ότι το κάθε Code of Conduct είναι μία απίστευτη μπούρδα όταν μπορεί το status quo του εκάστοτε project να το παρακάμπτει κατά βούληση. Κάθε άλλη συζήτηση είναι εκ του πονηρού.

 1. @ubuntero: Το αρχικό γράμμα, που στάλθηκε προς την υπηρεσία, δεν ήταν καλό. Το ζήτημα είναι η απάντηση που δόθηκε στη λίστα. Η απάντηση που δόθηκε στη λίστα έχει τη γενική μορφή απάντησης που καταστρέφει τη συζήτηση. Ξέρεις ότι από εκεί και μετά δεν υπάρχει κάτι να δεις. Move on, nothing to see here.

  @Forever+mac:
  Αυτές οι λίστες (lgu, public) είναι οι λίστες που βλέπουν πιο συχνά οι χρήστες, και τις περισσότερες φορές κάνουν το κόσμο να χάνει το ενδιαφέρον στο ελεύθερο λογισμικό. Αν το ενδιαφέρον μου είναι το ελεύθερο λογισμικό να επεκταθεί ακόμα περισσότερο, τότε έχω πρόβλημα με τις λίστες αυτές, και το πρόβλημα αυτό δε μπορεί να λυθεί με τη προσωπική μου διαγραφή.
  Η απάντησή σου είναι ανώνυμη και δε γνωρίζω αν έχεις τη δυνατότητα να βελτιώσεις την κατάσταση στις λίστες αυτές.

  • The Observer of Irrelevance on July 4, 2008 at 15:30
  • Reply

  @ Simos Xenitelis

  Αντικατέστησε τη λέξη “ενδιαφέρον” με τη λέξη “συμφέρον”, και θα καταλάβεις ότι ΟΛΕΣ αυτές οι λίστες και οι τρολιές τους ή μή εξαρτώνται απο το status quo των ανθρώπων που έχουν “ενδιαφέρον” – συγνώμη, “συμφέρον”. Εάν τη δόση καφρίλας την έκανε π.χ. ο αρχηγός τότε όλοι θα έκαναν jump to the rescue.

  Οι λίστες κάνουν τον κόσμο να χάνει το ενδιαφέρον του απλούστατα γιατί άτομα καλής θέλησης όπως εσύ, κάνουν αυτό που τους συμφέρει, έχοντας το πλήθος των πιστών να τους ακολουθεί προσδοκώντας πρόσκαιρα, ανούσια ωφέλη. Δεν θα έπρεπε να σε εκπλήττει το γεγονός ότι ακόμη και παλαιά μέλη σε τέτοιες λίστες υποπίπτουν σε αυτό που κρίνεις ώς προπατορικό αμάρτημα, εφόσον συμβάντα αυτού το είδους οφείλονται στον τρόπο “μάζωξης” των μελών τους. Δεν καταλαβαίνω γιατί σε αυτό το blog βγαίνουν καμμιά φορά ανέκδοτα του στύλ “We, the open source community have a code of conduct” και άλλα μή σχετικά με το θέμα.

  Εάν υπήρχε ουσιαστικό code of conduct – γενικά και παντού, δεν θα είχατε ούτε πολυετή μέλη που στέλνουν τέτοια mail, αλλά κυρίως, δεν θα κριτίκαρες με αυτό τον τρόπο, ξανά και ξανά και ξανά. Και κάτι άλλο. Βάζεις μαζί σημεία αναφοράς άσχετα μεταξύ τους ώς προς την υφή και τη περίπτωση. Περισσότερο για σοφιστεία μου φαίνεται κατά του ανταγωνισμού σου, παρά για ουσιαστικό post.

  Τώρα ελπίζω να κατάλαβες.

 2. @simos

  Καταρχήν η public λίστα του hellug σε καμία περίπτωση δεν κάνει τον κόσμο να χάνει το ενδιαφέρον του για το ελεύθερο λογισμικό (απεναντίας θα έλεγα).

  Επί της ουσίας. Όπως σου απάντησε κι ο Χρήστος μέσα στη λίστα, μπορούσε να γίνει συζήτηση (και εν μέρη έγινε) μετά το αρχικό mail και το θέμα αφορούσε το κατά πόσο πρέπει να ζητάμε ευγενικά τα αιτήματα μας. Κανένας δεν θέλει να ταυτιστούμε με άξεστους που βρίζουν όποιον τολμάει να φτιάχνει ένα site που δεν παίζει σε firefox.

  Οπότε κατά μία έννοια το θέμα ήταν πάλι ζήτημα συμπεριφοράς. Ακριβώς δηλαδή αυτό που σε απασχολεί και σ’ αυτό το post.

  Μου κάνει εντύπωση πάντως που δεν προτίμησες να κατακρίνεις το αρχικό mail που _πραγματικά_ ξεκίνησε όλο το θέμα. Εκτός αν πιστεύεις πως μετά από ένα τέτοιο mail υπήρχε περίπτωση να γίνει σοβαρή συζήτηση.

 3. @observer: Αναφέρεσε γενικά και είναι δύσκολο να ερμηνεύσω αυτό που θέλεις πραγματικά να πεις. Για παράδειγμα, το να προσφέρει κάποιος στην κοινότητα είναι κάτι ανώφελο;
  Γράφεις ακόμα ανώνυμα που δε βοηθάει στην ερμηνεία.
  Αν ήταν να περιγράψω αυτό που θέλεις να πεις, θα έλεγα ότι αναφέρεσε στην «ελληνική πραγματικότητα». Είναι έτσι;

  @comzeradd: Ένα τυπικό φαινόμενο σε πρωτόγονες κοινωνίες είναι ότι όταν κάποιος κάνει ένα σφάλμα, η καταδίκη/τιμωρία του είναι μεγαλύτερη από το σφάλμα που έκανε. Αν ήταν να διορθώσουμε ως κοινότητα το λάθος του αρχικού γράμματος (προσβλητικό σχόλιο προς τον οργανισμό), ο σωστός τρόπος ως mailing list είναι ο καθένας να απαντήσει ότι δεν είναι σωστό να στέλνουμε προσβλητικά γράμματα σε π.χ. δημόσιες αρχές. Θα είχα κάθε διάθεση να στείλω απάντηση που να λέει το ίδιο. Οπότε, όταν δει κάποιος ότι από το λάθος του οι υπόλοιποι της λίστας κατακρίνουν την συμπεριφορά, τότε θα βελτιωθεί.

  Αυτό που έγινε είναι ο Χρήστος έστειλε ένα γράμμα που δεν είναι επικοδομητικό, και δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία να προβλέψεις ότι δε λύνει κάποιο πρόβλημα.
  Το ίδιο πράγμα γίνεται επί χρόνια.

  Τέτοια ζητήματα πιστεύω ότι επιλύωνται με πολύ καλύτερο τρόπο σε άλλες λίστες όπως η ubuntu-gr.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.