Διάθεση των γραμματοσειρών DejaVu 2.8

Πριν από λίγο ανακοινώθηκε η νέα έκδοση των γραμματοσειρών DejaVu 2.8.

Μεταξύ των βελτιώσεων είναι η προσθήκη hinting στη DejaVu Sans Bold για τα ελληνικά. Όπως ήταν μέχρι τώρα, είχαμε hinting μόνο στη DejaVu Sans.

Το hinting στη DejaVu Sans Bold έγινε από τον Ben Laenen ενώ για τη DejaVu Sans από τον Keenan Pepper.

Είναι πολύ σημαντικό που έχουμε τις DejaVu Sans (Book) και DejaVu Sans Bold με πληροφορίες hinting διότι αυτές οι δύο είναι οι πιο βασικές γραμματοσειρές στο γραφικό περιβάλλον στο Linux. Στους τίτλους των παραθύρων καθώς και στους τίτλους στο Evolution εμφανίζονται χαρακτήρες στη μορφή bold. Τώρα, οι ελληνόφωνοι χρήστες θα έχουν ένα ποιοτικό αποτέλεσμα σε ένα τυπικό γραφικό περιβάλλον. Δίχως πληροφορίες hinting στην ίδια τη γραμματοσειρά, οι ελληνικοί χαρακτήρες bold φαίνονται αχνοί σε οθόνες TFT (π.χ. φορητοί) όταν το μέγεθος της γραμματοσειράς είναι ~12pt ή μικρότερο.

Αυτό το θάμπωμα στους χαρακτήρες προέρχεται από το αυτόματο hinting που κάνει το σύστημα οπότε αν δεν μπορείτε να αναβαθμίσετε, δοκιμάστε να μειώσετε το επίπεδο αυτόματου hinting που κάνει το σύστημα από Σύστημα/Προτιμήσεις/Γραμματοσειρά/Λεπτομέρειες…/Hinting (από Πλήρες σε π.χ. Ελαφρύ).
Άλλη σημαντική προσθήκη στις γραμματοσειρές DejaVu είναι η προσθήκη περισσότερων dingbats στη DejaVu Sans Mono.

Στη Fedora Core 6 κατά πάσα πιθανότητα θα μπει η DejaVu LGC 2.8, που δεν περιλαμβάνει κάποιο μέρος από τους χαρακτήρες (αραβικά). LGC σημαίνει Latin, Greek και Cyrillic.

Permanent link to this article: https://blog.simos.info/%ce%94%ce%b9%ce%ac%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%81%cf%8e%ce%bd-dejavu-28/

5 comments

Skip to comment form

  • g billios on July 16, 2006 at 18:50
  • Reply

  Από το πρωΐ χρησιμοποιώ την 2.8 rc1 των fonts που πήρα από το fc6 και η διαφορά ακριβώς στις bold γραμματοσειρές είναι πολύ μεγάλη. Ειδικά μπορείς να δεις την μεγάλη διαφορά στο site http://www.sport.gr (στα άρθρα του) που πριν την 2.8 οι γραμματοσειρές φαίνονταν τουλάχιστον απαίσιες ενώ τώρα είναι καλύτερες. Βέβαια δέχονται ακόμα βελτίωση.

  Καλή δουλειά και τουλάχιστον μέχρι τώρα μπορώ να πω ότι αντέχω μακριά από τις γραμματοσειρές της M$.

 1. Ευχαριστώ!
  Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτή η ανάδραση (feedback) από τους τελικούς χρήστες. Αυτό βοηθάει πολύ τους σχεδιαστές της γραμματοσειράς.
  Έτσι, τώρα γίνεται δουλειά για να προστεθεί hinting στη DejaVu Serif.

 2. Την έβαλα χθες (αν και στο Gentoo δε θεωρείται ακόμα stable). Το hinting στα bold είναι υπέροχο. Ήταν το μόνο μου παράπονο από αυτή την κατά τα άλλα υπέροχη γραμματοσειρά.

 3. Hello,

  Sorry for not writting in Greek, didn’t finish my KDE 3.5.2 configuration yet! I see that Simos is a Gnome supported but after reading this thread I installed dejavu-fonts 2.10 on my Gentoo box (it’s the unstable version as already said).

  I would like to know where exactly do you use it over the default fonts?

  Browsing, system fonts? Window border fonts?

  thank you

 4. Οι DejaVu είναι βασικές γραμματοσειρές συστήματος και οι διανομές Ubuntu 6.06 , Fedora Core 6 χρησιμοποιούν σε όλο το σύστημα (μενού εφαρμογών, OpenOffice.org, Firefox, κτλ).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: