Επίπεδο στάθμης της θάλασσας στην Ελλάδα

Sea level rise data at Piraeus, Greece

Ο συνδυασμός των Google Maps και υψομετρικών δεδομένων από τη NASA βοηθούν στη δημιουργία του http://flood.firetree.net/, που μπορεί να δείξει κατά πόσο θα καλυφθούν οι παράκτιες περιοχές από τη θάλασσα όταν το επίπεδο της θάλασσας αυξηθεί. Η προσομοίωση μπορεί να δείξει μέχρι 14 μέτρα αύξηση στο επίπεδο της θάλασσας.
Η φωτογραφία δείχει τον Πειραιά με το επίπεδο της θάλασσας να έχει αυξηθεί στα 7 μέτρα (σε σχέση με τώρα).

Βλέποντας την υπόλοιπη Ελλάδα, φαίνεται ότι ακόμα και μια αύξηση στο επίπεδο της θάλασσας κάτα 3m θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη Θεσσαλονίκη. Είναι τα υψομετρικά δεδομένα σωστά; Είναι η περιοχή γύρω από τη Θεσσαλονίκη τόσο χαμηλά, κοντά στη στάθμη της θάλασσας;

Ενημέρωση:  Αν λιώσουν οι πάγοι στη Γροιλανδία, το επίπεδο της θάλασσας θα ανέβει κατά 6,5 μέτρα. Αν λιώσουν όλοι οι πάγοι στη Γη, το επίπεδο της θάλασσας θα ανέβει κατά 80 μέτρα περίπου.

4 comments

 • Kostas P.

  Μεγάλος προβληματισμός σχετικά με αυτό και άλλα παρόμοια περιβαλλοντικά θέματα υπάρχει στο, κατά τα άλλα κακογραμμένο, βιβλίο του Michael Crichton, State of Fear. Εκεί, ο συγγραφέας μέσα από μία φανταστική ιστορία παρουσιάζει αληθινά επιστημονικά δεδομένα για να δείξει πως τελικά κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν κακώς λιώνουν οι πάγοι, αν λιώνου λόγω των εκπομπών CO2, ή ακόμα και αν όντως λιώνουν…

 • Simos

  Πιστεύω ότι η γενική ιδέα είναι ότι ο πληθυσμός της Γης είναι αρκετά μεγάλος με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές πυκνοκατοικημένες περιοχές σε ευάλωτα σημεία. Η κλιματική αλλαγή (climate change) αλλάζει το κλίμα, οπότε κάποιες περιοχές θα έχουν λιγότερες βροχές, αλλού θα υπάρξουν πιο έντονοι τυφώνες, και γενικά θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας.

  Αν λιώσει η Γροιλανδία, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει κατά 6,5 μέτρα περίπου. Αν λιώσουν όλοι οι πάγοι, η στάθμη θα ανέβει κατά 80 μέτρα.
  Πηγή: http://pubs.usgs.gov/fs/fs2-00/

 • ΤΖΩΤΖΙΟΥ

  Xμ. Με 7 μέτρα ανύψωσης της στάθμης, φαίνεται πως θα πλημμυρίσει και η πεδιάδα νότια της Λαμίας. Μήπως για αυτό το λόγο έχουν ανυψώσει τον καινούριο δρόμο —φαινομενικά άσκοπα— σε εκείνο ακριβώς το σημείο; Σκέφτηκε κάποιος μηχανικός, «έχουμε υπογράψει συμβόλαιο καλής λειτουργίας Ν χρόνων, θα πλημμυρίσουν εντός δεκαετίας, κάτσε να ανυψώσουμε το επίπεδο του δρόμου από τώρα για να μη τρέχουμε με σχεδίες να επισκευάσουμε τη ζημιά.»;

 • Mitchel Munir

  Hey, I think your website might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, amazing blog!

Leave a Reply

%d bloggers like this: