Ντουσανμπέ

Υπάρχουν μέρη στον κόσμο που δύσκολα μπορείς να επισκεφτείς και λόγω άλλων δυσκολιών δεν βλέπεις ούτε και στην τηλεόραση πως ζούνε τα άτομα εκεί πέρα. Στο μυαλό σου έχεις ένα κενό όταν σκέφτεσαι την γεωγραφική αυτή περιοχή.
Ένα τέτοιο μέρος είναι η Κεντρική Ασία. Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να πάω στο Ντουσανμπέ για ένα event για το ελεύθερο λογισμικό.

Στο Ντουσανμπέ πήγα με την ιδιότητα του τοπικοποιητή (υπάρχει;) και συγκεκριμένα να κάνω facilitation για τοπικοποίηση. Εδώ βλέπετε ένα παράδειγμα εργασίας ice breaker.

Πιτσιρίκια που ζουν παραδίπλα έπαιζαν και ερχόντουσαν να δουν τι κάνουν όλοι αυτοί οι επισκέπτες.

Εγκαταστήσαμε OpenSUSE 10 (φυσικά με GNOME) στους υπολογιστές των εργαστηρίων.

Ένας από τους στόχους ήταν η όλη δουλειά να είναι informal, οπότε επέλεξα την σκηνή ενός μικρού θεάτρου/σινεμά. Βάλαμε χαλιά για να κάτσουμε και όλη η δουλειά έγινε στην σκηνή.

Το φαγητό ήταν πολύ καλό και παραδοσιακό. Εδώ τρώνε πάρα πολύ ψωμί με κάθε φαγητό, όπως και στην Ελλάδα. Το ψωμί εδώ έχει την μορφή πίτας. Δίπλα μπορείτε να δείτε ότι έχουν βάλει ρόδι στο άλλο φαγητό.

Μια μικρή αγορά όπου πουλάνε το συγκεκριμένο ψωμί.

Η πλειοψηφία της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας προέρχεται υδροηλεκτρικά φράγματα. Εδώ φαίνεται το μεγαλύτερο εργοστάσιο υδροηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με 9 τουρμπίνες. Την στιγμή της επίσκεψης δούλευαν οι 6 με παραγωγή 850MW στο δίκτυο της χώρας.

Τα τοπικά σχολικά τετράδια έχουν όνομα που μοιάζει με το ελληνικό όνομα. Από που προέρχεται η λέξη τετράδιο;

Τοπική σοκολάτα.

Η ρόμπα αυτή είναι παραδοσιακή της χώρας και την φορούν και έξω από το σπίτι. Το καπέλο είναι και αυτό παραδοσιακό, το φοράνε όταν προσεύχονται (μουσουλμανική θρησκεία). Όταν πήγαμε ήταν η εορταστική περίοδος του Ραμαζανιού. Ήταν ενδιαφέρον που και κοπέλες είχαν αγοράσει και φορούσαν τέτοιο καπέλο και οι ντόπιοι (φαίνεται να) δεν είχαν κανένα πρόβλημα.

Κάτι δεν φαίνεται σωστό εδώ…

Είχαμε την ευκαιρία να φάμε δίπλα στο ποτάμι. Αυτό το τμήμα είναι λίγο μετά το τεράστιο φράγμα. Σε αυτήν την περιοχή τα βουνά είναι γυμνά.

Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε δίπλα στη γέφυρα στο κέντρο της εικόνας. Στα ανατολικά βλέπετε και το φράγμα.

Εδώ είναι από την κορυφή του φράγματος (κατεύθυνση: Νότια).

Ευτυχισμένος ο Νέος Χρόνος, 2006!

Permanent link to this article: https://blog.simos.info/%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b1%ce%bd%ce%bc%cf%80%ce%ad/

1 comments

  1. Καλή χρονιά!
    Υπέροχες οι φωτογραφίες σου.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.