Απαντ.: “Γιατί υστερούμε στην ανάπτυξη OpenSource λογισμικού;”

Ο Δημήτρης ρωτάει στο ιστολόγιό του γιατί υστερούμε στην ανάπτυξη του ελεύθερου λογισμικού. Δηλαδή γιατί δεν συνεισφέρουν περισσότερα άτομα στον προγραμματισμό σε έργα ελεύθερου λογισμικού.

Πιστεύω ότι είναι αρκετοί λόγοι, ένας από τους οποίους είναι η αδυναμία που έχουμε στη δημιουργία κοινοτήτων χρηστών. Η Kathy Sierra περιγράφει τη διαδικασία δημιουργίας μιας κοινότητας ελεύθερου λογισμικού (π.χ. μορφής LUG). Συγκεκριμένα αναφέρει ότι οι κοινότητες ξεκινούν με μερικά μέλη που ξέρουν αρκετά πράγματα και νέους που ξέρουν λίγα. Η ιδανική περίπτωση είναι τα έμπειρα μέλη να βοηθούν τα νέα μέλη έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ενδιάμεση ομάδα που να μπορεί να βοηθάει τα ακόμα πιο νέα μέλη. Τα έμπειρα μέλη δεν έχουν τη δυνατότητα να βοηθούν σε κάθε ζήτημα τα νέα μέλη, διότι δε θα έχουν το χρόνο να συνεισφέρουν προγραμματιστικά στο ελεύθερο λογισμικό.

Πάσχουμε στο ότι δεν καταφέρνουμε να δημιουργήσουμε αυτήν την ενδιάμεση ομάδα χρηστών με ικανοποιητική εμπειρία, που κάποιοι από αυτούς θα έχουν τη δυνατότητα μετά να γίνουν νέα έμπειρα μέλη. Τα νέα μέλη αντιμετωπίζονται, όχι με σεβασμό αλλά με περιφρόνιση (αν όχι χλευασμό). Τα έμπειρα μέλη συχνά συμμετέχουν στο να δίνουν το κακό παράδειγμα. Σε τέτοιες συνθήκες είναι μικρές οι δυνατότητες επέκτασης μιας κοινότητας.

Υπάρχουν ελληνικές λίστες συνδρομητών που ανήκουν στη μαύρη κατηγορία, καθώς και ελληνικά κανάλια IRC που δίνουν την εντύπωση ότι πρόκειται να βοηθήσουν τους νέους χρήστες (#linux στο GrNet;).

Ας δούμε ένα πρόσφατο παράδειγμα στη λίστα συνδρομητών linux-greek-userspublic(hellug). Πριν από λίγες μέρες στάλθηκε γράμμα προερχόμενο από ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα ότι γίνεται μια έρευνα για το ελεύθερο λογισμικό και “παρακαλούμε συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο”. Το αναμενόμενο σε τέτοιες έρευνες είναι το ερωτηματολόγιο να είναι ένα αρχείο .doc. Ακόμα, ήταν αναμενώμενο να ανάψει το θέμα φωτιά λόγω της μη ελεύθερης προσάρτησης(νέος σύνδεσμος) αντί να σβηστεί αρκετά εύκολα (π.χ. αποστολή προσωπικού μηνύματος που να περιγράφει το ζήτημα με τα αρχεία .doc και αποστολή ξανά σε μορφές txt, odt, κτλ).

Πάλι πριν από λίγες μέρες στη λίστα linux-greek-users στάλθηκε γράμμα από το Θοδωρή Λύτρα σχετικά με τα όσα αναφέρονται στην αρχή σχετικά με το άρθρο της Kathy Sierra. Υπήρξε έντονο ενδιαφέρον να μεταφραστεί το άρθρο και να διατεθεί στους χρήστες.
Αυτό που θα πρότεινα από την πλευρά μου είναι να γίνει η πρακτική υλοποίηση των όσων περιγράφονται στο άρθρο της Kathy Sierra από τους έμπειρους χρήστες. Αυτή είναι τουλάχιστον η μορφή των συμβουλών του άρθρου.

Permanent link to this article: https://blog.simos.info/%ce%91%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84-%ce%93%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%b5-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%80%cf%84%cf%85%ce%be%ce%b7-opens/

2 comments

1 pings

 1. Διαφωνώ με την άποψη ότι το κείμενο ενός ερωτηματολογίου είναι «αναμενόμενο» να είναι σε μορφή Office. Γιατί δεν είναι το ίδιο «αναμενόμενο» να είναι PDF, ας πούμε, ή σε μορφή PHP-based online ερωτηματολογίου;

  Για την ιστορία, πάντως, κι επειδή *εγώ* ξεκίνησα το thread, σε λίγες μέρες πήρα απάντηση από τον κ. Στέλιο Δραγανίδη, του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης (ο οποίος ασχολείται με την έρευνα για την ποιότητα του Ε.Λ.Λ.Α.Κ που διεξάγεται στα πλαίσια του προγράμματος Αρχιμήδη ΙΙ, Υποέργο 6, «Μεθοδολογία ποιότητας για σύγχρονες προγραμματιστικές προσεγγίσεις»), το οποίο έλεγε ότι υπάρχει και online μορφή του ερωτηματολογίου.

  Αυτή η εξέλιξη είναι πιο σημαντική για μένα, ως υποστηρικτή του ελεύθερου λογισμικού, από το να μπορεί κανείς να πει ότι «όλες οι απαντήσεις την linux-greek-users είναι politically correct». Αφού ο κ. Δραγανίδης έκανε τον κόπο να απαντήσει στο email μου, και όντως υπήρχε *ΚΑΙ* μια μορφή του ερωτηματολογίου η οποία είναι πιο εύκολα προσπελάσιμη από free software, δε νομίζω ότι έχει ιδιαίτερο νόημα να ασχολούμαστε με το τι είναι «αναμενόμενο».

  Εξάλλου το τι είναι «αναμενόμενο» στον κόσμο του ελεύθερου λογισμικού, το καθορίζουμε εμείς. Αν εσύ, εγώ, ο φίλος μας τάδε, η φίλη μας δείνα, δεχόμαστε έτσι απλά ότι το Word είναι αποδεκτό format μετάδοσης κειμένων, τότε όντως θα είναι de-facto format μετάδοσης δεδομένων. Αν όμως επιμείνει μια ομάδα από εμάς στην φιλοσοφία του free software, και μιλήσει με ευγενικό, σοβαρό και έντιμο τρόπο με τον κόσμο που διανέμει αρχεία σε μορφή Word, τότε δε θα είναι τόσο «αναμενόμενο» πια.

  Μην ξεχνάμε ότι με αυτή τη λογική, είναι «αναμενόμενο» ο υπολογιστής σου να τρέχει Windows. Είναι «αναμενόμενο» να μη μπορείς να παίξεις τραγούδια στον υπολογιστή σου, επειδή το DRM chipset της κάρτας ήχου σου αποφάσισε ότι είσαι πειρατής. Είναι «αναμενόμενο» να έχει ιούς, trojan horses, adware και spyware το Windows XP-based σύστημα που έχεις για να παίζεις DVD στην τηλεόραση του σαλονιού, κοκ.

  Αφού δεν δέχεσαι όλα τα παραπάνω, γιατί δέχεσαι ότι είναι «αναμενόμενο» το de-facto format μετάδοσης κειμένων — και μάλιστα κειμένων τα οποία απευθύνονται στην κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού — να είναι σε μορφή Word;

 2. «Το αναμενόμενο σε τέτοιες έρευνες είναι το ερωτηματολόγιο να είναι ένα αρχείο .doc.»

  Είναι «αναμενόμενο» για άτομα που δεν έχουν έρθει σε επαφή με το ελεύθερο λογισμικό να χρησιμοποιούν κάποια από τα MSOffice, ΙΕ, Windows, κτλ. Τέτοιου είδους έρευνες είναι χρονοβόρες και τις αναλαμβάνουν άτομα που συχνά έχουν μικρή έκθεση στην πληροφορική, πόσο μάλλον στο ελεύθερο λογισμικό.

  Πρέπει να ομολογήσω ότι έκανα λάθος στο σύνδεσμο που έβαλα παραπάνω (και δείχνει στη λίστα linux-greek-users). Το γράμμα σου στη λίστα αυτή ήταν προς τη λίστα μόνο και όχι τον αποστολέα της έρευνας. Ο σύνδεσμος που ήθελα να βάλω ήταν από την public@hellug.gr,
  http://lists.hellug.gr/pipermail/public/2007/thread.html#8239
  Συγγνώμη για αυτό. Θέλει προσπάθεια να βρεις το αρχείο της λίστας public από το σύνδεσμο lists.hellug.gr.

 1. […] στην ανάπτυξη OpenSource λογισμικού; και την απάντηση του Σίμου. Εγώ θα συμφωνήσω με ένα από τα comments στο πρώτο post, από […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.