Η πορεία του MS-OOXML προς το ISO

Συνοπτικά, η διαδικασία για να κάνει κάποιος ένα πρότυπο ISO είναι: Αποφασίζεις αν θέλεις τη γρήγορη διαδικασία (fast-track process) ή την κανονική διαδικασία. Κάποιος επιλέγει τη γρήγορη διαδικασία αν γνωρίζει ότι το υποψήφιο πρότυπο είναι έτοιμο και δεν χρειάζεται σημαντικές διορθώσεις. Για το MS-OOXML (Μάικροσοφτ Office Open XML), έγινε επιλογή της γρήγορης διαδικασίας, που από την αρχή ήταν παράξενο διότι ως υποψήφιο πρότυπο περιλάμβανε περισσότερες από 6.000 σελίδες, κάτι που δεν είναι τυπικό σε πρότυπα ISΟ και τη γρήγορη διαδικασία. Ακόμα, ως κείμενο προτύπου, παράχθηκε πολύ γρήγορα (<ένα χρόνο;) που είναι ακόμα πιο παράξενο. Αντίθετα από άλλα υποψήφια πρότυπα, η δημιουργία του έγινε από την ίδια την Microsoft δίχως εξωτερική επίβλεψη/συμμετοχή.
Σύμφωνα με τη γρήγορη διασικασία, αφήνεις 6 μήνες για τις χώρες μέλη της σχετικής επιτροπής του ISO για να μελετήσουν το υποψήφιο πρότυπο και να κάνουν σχόλια. Στο τέλος των 6 μηνών, θα γίνει μια πρώτη ψήφιση, για το αν θα γίνει έγκριση όπως είναι, ή θα χρειαστούν διορθώσεις. Σε αυτό το σημείο οι χώρες στέλνουν σχόλια για βελτιώσεις, αν υπάρχουν. Η ψήφιση αυτή έγινε το περασμένο Σεπτέμβριο (2007) και για μικρή διαφορά ψήφων, το MS-OOXML δεν πήρε την απαιτούμενη πλειοψηφία κατά τους κανονισμούς του ISO.

Μικρή διαφορά; Δηλαδή το MS-OOXML δεν τα πήγε τόσο άσχημα; Στα τέλη Αυγούστου 2007 συνέβει κάτι πρωτόγνωρο στην επιτροπή εκείνη που έχει να κάνει με το MS-OOXML. Πολλές χώρες έκαναν αίτηση και εγκρίθηκαν να γίνουν μέλη, για να ψηφίσουν για το υποψήφιο πρότυπο. Εξωτικές χώρες όπως η Ακτή Ελεφαντοστού, Τζαμάικα, Τρινιντάδ και Τομπάγκο έγιναν μέλη μια βδομάδα πριν την ψήφιση. Μία από τις χώρες αυτές, που έγιναν μέλη την τελευταία στιγμή λίγο πριν την ψήφιση, ήταν και η Κύπρος. Και αυτές οι χώρες ψήφισαν Ναι στο MS-OOXML, χωρίς να μπουν στο κόπο να στείλουν σχόλια.

Αυτό που συνέβει είναι ότι υπάρχουν χώρες που δεν έχουν τη δυνατότητα ή τους πόρους να αναθέσουν σε τοπικούς φορείς να μελετήσουν το υποψήφιο πρότυπο, κάτι που έχει να κάνει με το εθνικό τους συμφέρον. Οπότε, τοπικοί αντιπρόσωποι της Microsoft στις μικρές αυτές χώρες είναι πιθανό να παίρνουν γραμμή από ψηλά να πάνε και να ψηφίσουν για το συμφέρον της εταιρίας. Το να συμβεί κάτι τέτοιο σε μια φτωχή αναπτυσσόμενη χώρα δεν αποτελεί έκπληξη. Αλλά και στην Κύπρο;

Από το Σεπτέβριο 2007 οδηγούμαστε στο Φεβρουάριο 2008 όπου στο διάστημα αυτό έπρεπε να απαντηθούν τα σχόλια και παρατηρήσεις που έγιναν στην πρώτη ψήφιση. Το Φεβρουάριο λοιπόν, αντιπρόσωποι από τις χώρες της τεχνική επιτροπής συγκεντρώθηκαν στη Γενεύη για μια βδομάδα, για να συζητήσουν τις διορθώσεις (περισσότερες από 1.000 παρατηρήσεις σε 5 εργάσιμες μέρες). Ο στόχος της συνάντησης αυτής (Ballot Resolution Meeting, BRM) ήταν να συμφωνηθούν οι διορθώσεις ώστε ένα μήνα αργότερα να είναι σε θέση οι χώρες να ψηφίσουν για την τελική τους θέση.

Η πληθώρα των παρατηρήσεων και προβλημάτων στο υποψήφιο πρότυπο είχε ως αποτέλεσμα να μην λυθούν τα προβλήματα. Η συνάντηση στη Γενεύη ήταν πολύ προβληματική, ελληνική άποψη, τρίτη χώρα.

Τώρα λοιπόν οδηγούμαστε στην κρίσιμη εβδομάδα που οι χώρες μέλη της ομάδας αυτής του ISO έρχονται να ψηφίσουν υπέρ ή κατά του υποψήφιου MS-OOXML.

Η Ελλάδα ψήφισε το Σεπτέμβριο Yes, with comments και η Κύπρος ψήφισε Yes. Αν δεν κάνουν νέα ενέργεια, θα καταλογιστεί η παλαιότερη ψήφος.

Για την αλλαγή της θέσης, υπάρχουν πληροφορίες στο groklaw.

Γιατί άραγε να θέλει η Μάικροσοφτ να περάσει ντε και καλά το MS-OOXML;

Permanent link to this article: https://blog.simos.info/%ce%97-%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-ms-ooxml-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf-iso/

2 pings

  1. […] Δείτε την πορεία του MS-OOXML προς το ISO. […]

  2. […] συμπεριφορά της Μάικροσόφτ το 2008 φαίνεται να είναι συνέχεια των αντιλήψεων του 1998. Ως […]

Comments have been disabled.