Dec 05 2005

Ορθογραφία και συλλαβισμός σε OpenOffice.org 2.0

Μπορείτε να εγκαταστήσετε την ελληνική ορθογραφία και συλλαβισμό (σύντομα και θησαυρό) στο OpenOffice.org με την παρακάτω διαδικασία. Στην εγκατάσταση των βασικών πακέτων της ελληνικής ή αγγλικής έκδοσης του OpenOffice.org δεν υπάρχει η υποστήριξη ορθογραφίας/συλλαβισμού για τα ελληνικά.

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι μπορείτε να εγκαταστήσετε την ελληνική ορθογραφία είτε στην ελληνική είτε στην αγγλική ή οποιαδήποτε άλλη έκδοση του OpenOffice.org. Έχω διαβάσει σε φόρα ότι δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε την ορθογραφία στην αγγλική έκδοση του OpenOffice.org. Αυτό είναι λάθος· μπορείτε να εγκαταστήσετε την ελληνική ορθογραφία στην αγγλική έκδοση του OpenOffice.org 2.0. Απλά αν το κάνετε αυτό, θα αποκτήσετε αρνητικό κάρμα διότι μια σειρά από άτομα με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδήμα έκαναν τρομερή δουλειά για να καταφέρουν να ενημερώσουν την ελληνική έκδοση του OOo για την έκδοση 2.0! Βάλτε την ελληνική έκδοση!

Πρώτα, κάντε κλικ στο Εγκατάσταση νέων λεξικών…

Εμφανίζεται ένα νέο έγγραφο που περιέχει την εφαρμογή εγκατάστασης λεξικών DicOOo. Εγκαθιστούμε και τον συλλαβισμό από εδώ. Τώρα ζητάει την γλώσσα για την διαδικασία της εγκατάστασης. Προσέξτε ότι αυτή δεν είναι η γλώσσα για την ορθογραφία· είναι η γλώσσα για τον εγκαταστάτη (installer) μόνο. Δυστυχώς ο εγκαταστάτης δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά ακόμα. Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ελληνική ορθογραφία! Οπότε, ας επιλέξουμε εδώ Αγγλικά (English). Στην περίπτωση που θέλετε να βοηθήσετε στον εξελληνισμό του εγκαταστάτη, μπορείτε να το κάνετε στην σελίδα για το DicOOo. Αν σκοπεύετε να μοιράσετε οπτικούς δίσκους (CD) με το OpenOffice.org σε ελληνόφωνους χρήστες, υπάρχουν οδηγίες για την χρήση του DicOOo και την ευκολότερη εγκατάσταση των πακέτων. Δείτε την επιλογή offline language pack για περισσότερα, στη σελίδα του DicOOo.

Τώρα είμαστε έτοιμοι για την εγκατάσταση. Δείτε το μήνυμα με κόκκινο. Είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε στο τέλος για την ενεργοποίηση της ελληνικής ορθογραφίας. Θα το δούμε σε λίγο. Κάντε κλικ για να ξεκινήσετε την εγκατάσταση.

Πάλι, εδώ έχουμε μια ακόμα επιλογή να αλλάξουμε την γλώσσα του εγκαταστάση. Διατηρούμε τα Αγγλικά (English).

Κάντε κλικ στο κουμπί Retrieve the list για την ανάκτηση της λίστας των διαθέσιμών λεξικών για την ορθογραφία. Μερικές φορές η εφαρμογή κολλάει εδώ (τόσοι χρήστες OOo…), οπότε δοκιμάζουμε ξανά. Θέλει λίγη υπομονή για τώρα. Βλέπετε εδώ τη λίστα με τα λεξικά. Μπορείτε να επιλέξετε περισσότερα από ένα με την χρήση του πλήκτρου Ctrl, οπότε μια τυπική προτίμηση είναι η επιλογή για αγγλικά και ελληνικά. Κάντε κλικ στο Επόμενο (Next).

Εδώ είναι για τον συλλαβισμό (hyphenation). Κάντε τα ίδια βήματα, επιλέγοντας αγγλικό και ελληνική συλλαβισμό. Κάντε κλικ στο Επόμενο (Next).

Αυτός είναι ο Θησαυρός. Δεν υπάρχει ελληνική έκδοση ακόμα (δοκιμάστε την ανάκτηση των πακέτων ούτως ή άλλως). Μπορείτε να βάλετε τουλάχιστον τον αγγλικό θησαυρό. Αν θέλετε να κάνετε το παράπονό σας για την απουσία του ελληνικού θησαυρού, διοχετεύστε την ενέργειά σας βοηθώντας την ομάδα που δουλεύει σε αυτό.

Λήψη των αρχείων…

Αυτό ήταν, η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε. Κλείστε και ξεκινήστε ξανά το OpenOffice.org.

Πηγαίνετε στο Εργαλεία/Επιλογές/Ρυθμίσεις γλώσσες/Γλώσσες (όπως φαίνεται παραπάνω) και επιβεβαιώστε ότι η προεπιλεγμένη γλώσσα για τα έγγραφα στις γλώσσες Δυτικά είναι τα Ελληνικά. Ο χαρακτηρισμός Δυτικά είναι για να διαφοροποιήσει τις γλώσσες που χρησιμοποιούν αλφάβητο (Λατινικό, Κυριλλικό, Ελληνικό, κτλ). Έτσι, κάθε νέο έγγραφο θα θεωρεί ότι η γλώσσα του περιεχομένου είναι τα ελληνικά (και η ελληνική ορθογραφία θα είναι ενεργοποιημένη).

Επιλέξτε Βοηθήματα γραφής και στις λειτουργικές μονάδες γλώσσας επιλέξτε OpenOffice.org MySpell SpellChecker. Κάντε κλικ στο Επεξεργασία που είναι δίπλα στην επιλογή αυτή.

Εντοπίστε τα ελληνικά και επιβεβαιώστε ότι η ορθογραφία και ο συλλαβισμός είναι ενεργοποιημένα (να υπάρχει το τικ όπως φαίνεται στο στιγμιότυπο οθόνης).

Κάντε το ίδιο για το ALTLinux LibHnj Hyphenator (κλικ σε αυτό, μετά επεξεργασία, εμφάνιση των ελληνικών, να έχει σημειωθεί για τα ελληνικά). Πατήστε ΟΚ και τελειώσατε!

Ανοίξτε ένα νέο έγγραφο και γράψτε κάτι στα ελληνικά. Θα δείτε ότι η ελληνική ορθογραφία δουλεύει στο OpenOffice.org 2.0!

Permanent link to this article: https://blog.simos.info/%ce%b5%ce%b3%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%bf%cf%81%ce%b8%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%83%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%b2%ce%b9%cf8/

7 comments

Skip to comment form

 1. καλησπέρα σίμο,
  σευχαριστώ για τη βοήθεια….
  θα το δοκιμάσω αύριο στο σεμινάριο toy ubuntu (STEMP) sthn πτολεμαΐδα.

  thanks, anyway…

 2. ευχαριστώ!

  Κάνε μια περιγραφή της εμπειρίας αυτής του σεμιναρίου με το τι δούλεψε και τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα. Τέτοιες πληροφορίες είναι πολύ χρήσιμες για μελλοντικά σεμινάρια.

 3. Giasos. Gia to OpenOffice org.3 ta prepi na isxi to idio?

 4. Για OpenOffice.org 3.0 τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Υπάρχει πρόσθετο (add on/extension) για την υποστήριξη ελληνικής ορθογραφίας και συλλαβισμού, από το
  http://extensions.services.openoffice.org/project/el_dict

  • δημητρακης on August 28, 2009 at 11:30
  • Reply

  i like to see. first time i see that

  • babis papaspyros on November 15, 2009 at 21:15
  • Reply

  ευχαριστω πολυ

  • ahmed mursi on June 11, 2010 at 08:54
  • Reply

  very helpfull programme .. thanks alot

Leave a Reply

%d bloggers like this: