Έξι και ½ χρόνια πλανήτης ελ/λακ

Έχουμε συμπληρώσει 6½ χρόνια παρουσίας με τον πλανήτη ελ/λακ και είναι καλή αφορμή να αναφερθούμε στο ιστορικό δημιουργίας και εξέλιξης αυτού του έργου κοινωνικής δικτύωσης. Άλλη αφορμή για την αναδρομή αυτή είναι συζήτηση που είχα πρόσφατα για τον πλανήτη ελ/λακ.

Ο πλανήτης ελ/λακ είναι ένας δικτυακός τόπος που παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις στα ιστολόγια των μελών του. Με αυτό το τρόπο μπορούμε να δούμε εύκολα τι κάνουν οι συντελεστές του πλανήτη και αναδεικνύουμε τα πρόσωπα αυτά.

Η μόδα με τους πλανήτες για έργα ΕΛ/ΛΑΚ ουσιαστικά ξεκίνησε στις αρχές του 2004 με τον πλανήτη GNOME από τον Jeff Waugh. O Jeff Waugh ξεκίνησε το έργο planet με το λογισμικό που παράγει την αρχική σελίδα του πλανήτη.

Τον Απρίλιο του 2004 ανακοίνωσα τη δοκιμαστική λειτουργία του πλανήτη ελ/λακ στη λίστα open-source. Μπορείτε να δείτε ακόμα την έκδοση αυτή του πλανήτη ελ/λακ στο δοκιμαστικό δικτυακό τόπο του Planet FOSS Cyprus/Hellas.

Σε εκείνο το σημείο έπρεπε να βρω ένα τόπο φιλοξενίας όπου θα είχα πρόσβαση SSH για τη διαχειρισή του πλανήτη και θα μπορούσα να εκτελώ εργασίες cron για την αυτόματη ενημέρωση.

Παλαιότερα είχα ένα άλλο έργο με φιλοξενία στις εγκαταστάσεις του συλλόγου hellug, το έργο NLS (http://nls.hellug.gr/). Ήταν έργο τεκμηρίωσης της διαδικασίας τοπικοποίησης (localisation) λογισμικού ελ/λακ στα ελληνικά και ξεκίνησε το 1999. Αν και δε φαίνεται να λειτουργεί ο σύνδεσμος http://nls.hellug.gr/ τώρα, μπορείτε να δείτε το nls.hellug.gr όπως το κατέγραψε το waybackmachine.org.

Ήρθα σε επαφή λοιπόν με το σύλλογο hellug για τον πλανήτη ελ/λακ και δεχθήκανε αμέσως. Στην αίτησή μου ζήτησα να ενεργοποιηθεί ο σύνδεσμος planet.linux.gr μιας και ο στόχος του πλανήτη ήταν γενικότερα τα ζητήματα του ανοιχτού λογισμικού. Εκείνους τους καιρούς ξέραμε ότι linux=ελλάκ ;-/. Η απάντηση που έλαβα από το διαχειριστή ήταν ότι για κάποιο λόγο δεν ήταν εφικτό να γίνει το planet.linux.gr και αντίθετα έφτιαξε το planet.hellug.gr και ήταν έτοιμο με SSH κτλ για να συνδεθώ. Επέλεξα να προχωρήσουμε και να φιλοξενήσω τον πλανήτη ελ/λακ στην τοποθεσία planet.hellug.gr, αν και υπήρχε το ζήτημα ότι στο planet.hellug.gr κάποιος θα περίμενε να βρει τα ιστολόγια των μελών του συλλόγου μόνο.

Ξεκίνησα στο τέλος του Απριλίου του 2004 ως διαχειριστής του πλανήτη ελ/λακ στην τοποθεσία planet.hellug.gr. Είχα την πλήρη ελευθερία στη διαχείριση του πλανήτη ελ/λακ. Είχα ζητήσει αρκετές φορές από τα μέλη του board του συλλόγου να κάνουν την αρχή και να ξεκινήσουν ιστολόγια που θα μπουν στον πλανήτη ελ/λακ. Με αυτό το τρόπο θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμα περισσότερα μέλη στον πλανήτη και θα άνοιγε προς στα έξω η ελληνική κοινότητα ελ/λακ. Δεν είχα δυστυχώς την υποστήριξη και ήταν αποκλειστικά δικό μου έργο να εντοπίζω κατάλληλα ιστολόγια για τον πλανήτη ελ/λακ.

Εκείνο το διάστημα παρατηρούσα συζητήσεις σε λίστες του συλλόγου hellug που κατέληγαν σε επιθετικές συμπεριφορές με χλευασμούς κτλ που πόλωναν την κοινότητα ελ/λακ. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος διάνοια για να καταλάβει ότι τέτοιες άσχημες επιθετικές συμπεριφορές δεν βοηθούν μια κοινότητα που βασίζεται στον εθελοντισμό. Εκείνο το διάστημα που ήταν οι αρχές και της διανομής Ubuntu, ο Mark Shuttleworth βρήκε το τρόπο να περιορίσει αυτές τις καταστροφικές συμπεριφορές που συνέβαιναν και αλλού, με τη χρήση του Code of Conduct της διανομής Ubuntu. Αν κάποιος είναι επιθετικός και αγενής, τότε η επικοινωνία τερματίζεται διότι παραβιάζει το code of conduct. Για πιο πρόσφατα κρούσματα τέτοιων συμπεριφορών έγραψα εδώ και εδώ.

[Διαβάστε Ιστορία από το 2006 για περισσότερα για το χρονικό διάστημα αυτό με το hellug.]

Αντί να γίνει κάτι για το περιεχόμενο της κριτικής που έκανα, φαίνεται ότι ήταν πιο εύκολο να γίνει επίθεση στον messenger. Έλαβα γράμματα από το board του hellug όπου ανέφεραν μια σειρά από πράγματα που θα ήθελαν να αλλάξουν στον πλανήτη ελ/λακ. Αυτό που θυμάμαι από τις επιστολές αυτές ήταν ότι είχαν τη μορφή δικαστικού εγγράφου (με το «κ. Ξενιτέλλη», κτλ). Η απάντηση που έδωσα ήταν ότι δεν είμαι σε θέση να κάτι κάτι για μερικούς μήνες λόγω άλλων ασχολιών. Η κατάσταση συνεχίστηκε έτσι και φαινόταν ότι η συνεργασία με το board του hellug είναι σε φάση διάλυσης.

Τί έκανα άραγε εκείνο το καιρό και δεν ήμουν διαθέσιμος;

Οι ινδοευρωπαϊκές γλώσσες έχουν κοινές ρίζες, όπως οι περισσότερες οικογένειες γλωσσών, για πολύ βασικές λέξεις του λεξιλογίου.

Έχουν γυριστεί αρκετές ταινίες με το όνομα του ποταμού αυτού. Μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, το μεγαλύτερο μέρος του σιδηρόδρομου καταστράφηκε (από τους Βρετανούς, διότι δεν ήθελαν την επικοινωνία της (τότε βρετανικής) Βιρμανίας με την ανεξάρτητη Ταϋλάνδη) και απομένουν μόνο μερικές δεκάδες/εκατοντάδες χιλιόμετρα από την πλευρά της Ταϋλάνδης.

Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες ξύλινες γέφυρες και εξυπηρετεί τη συγκοινωνία σε μια τεχνητή λίμνη.

Παράξενα ψάρια του γλυκού νερού.

Στις αρχές του 2007 αποφάσισα ότι η βέλτιστη κίνηση θα ήταν να απομακρυνθώ από το σύλλογο hellug και να αλλάξω φιλοξενία για τον πλανήτη ελ/λακ και να μεταφερθεί στην τρέχουσα τοποθεσία, στο http://planet.ellak.gr/.

Από την πλευρά του ο σύλλογος αποφάσισε να ξεκινήσει δικό του έργο κοινωνικής δικτύωσης στην τοποθεσία που χρησιμοποιούσα, planet.hellug.gr. Αντί να διορθώσει το σφάλμα του 2004 ώστε να κάνει το planet.hellug.gr τον πλανήτη για τα μέλη του συλλόγου (κάτι που είναι φυσιολογικό), αποφάσισε να ξεκινήσει ένα πλανήτη με ρόλο παρόμοιο με τον πλανήτη ελ/λακ. Αντί να αναφέρει στο δικτυακό τόπο planet.hellug.gr ότι ο πλανήτης ελ/λακ έχει μεταφερθεί σε νέα τοποθεσία, δεν έγινε καμία αναφορά και ουσιαστικά οικειοποιήθηκε την τοποθεσία planet.hellug.gr που ξεκίνησε ο πλανήτης ελ/λακ.

Αυτή τη στιγμή ο πλανήτης ελ/λακ εξυπηρετεί 108 ιστολόγια. Προσπαθούμε ώστε ακόμα περισσότερα άτομα να βάλουν τις φωτογραφίες τους στα ιστολόγιά τους, μέχρι τώρα έχουμε τα άτομα αυτά.

Αν έχετε κάποιο έργο που θέλετε να προβάλετε στον πλανήτη ελ/λακ, στην πλευρική στήλη με χρήση ενός banner, επικοινωνήστε στην ομάδα GoogleGroups Planet-ELLAK.

Αν έχετε ιστολόγιο και γράφετε και για ελ/λακ, ζητήστε να για προστεθεί στον πλανήτη ελ/λακ.

Permanent link to this article: https://blog.simos.info/%ce%ad%ce%be%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%c2%bd-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%ae%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%ba/

5 comments

Skip to comment form

  • Δημήτρης on August 7, 2010 at 17:31
  • Reply

  Είναι κακό πράγμα να ξύνει κάποιος παλιές πληγές. Ακόμα χειρότερο όμως είναι να παρουσιάζει κάποιος ως αλήθεια την μία (και μόνο) πλευρά του νομίσματος.

  Δυστυχώς στο ωραίο post σου ξέχασες να αναφέρεις γιατί ξεκίνησε η γκρίνια από μεριάς HELLUG. Αιτία λοιπόν ήταν κάτι που έγραφες εδώ: http://simos.info/blog/archives/578 αλλά πλέον το έχεις σβήσει. Αυτό το άκομψο σχόλιο όπως λες πια, το οποίο έλεγε πως εσύ δεν θέλεις να έχεις την ευθύνη αν συμβεί κάτι παρόμοιο με το blogme.gr στο planet.hellug.gr, που όπως λες ήταν δικό σου έργο, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο HELLUG. Τους είχες ρίξει, έστω και άθελά σου, το μπαλάκι της ευθύνης αν γινόταν κάτι στραβό, για κάτι που κατά τα άλλα θεωρείς δικό σου πνευματικό παιδί. Αυτό που επισήμως (κ. Ξενιτέλλη…) ζητήθηκε έπειτα από το HELLUG είναι να μπει ένα disclaimer στο site που να αναφέρει ποιανού ευθύνη είναι το web site. Εκεί τα “σπάσατε”…

  [ Κάτι που έχουμε μάθει από την ιστορία των αρχαίων ημών προγόνων και τους πολλούς πολέμους τους είναι ότι σε κάθε διαφορά/διένεξη/κτλ υπάρχει μια αιτία και αρκετές δικαιολογίες. Παραπάνω αναφέρεις μια δικαιολογία. Έχω κάνει κριτική στο Hellug ότι, αν και θέλει να είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος, έχει κάνει πολύ κακή δουλειά με τα πολωτικά μέλη του. Αυτή η ανεξέλεγκτη πολωτική, χλευαστική συμπεριφορά των μελών στους υπόλοιπους καταστρέφει οποιοδήποτε ενδιαφέρον για εθελοντισμό και ανάπτυξη του ΕΛ/ΛΑΚ στην Ελλάδα.

  Στη συζήτηση που κάνουμε εδώ είναι ο δικός μου λόγος έναντι του δικού σου. Δεν είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε δίχως περισσότερα στοιχεία σχετικά με αυτά που αναφέρουμε παραπάνω. Δίνεις την εντύπωση ότι έχεις γνώση σε πρώτο χέρι για αυτά που έγιναν. Ωστόσο, το όνομά σου και το email που έδωσες δε θυμίζει κάτι. Θα σε βοηθούσε για να κλείσει το θέμα αν καταθέσω τις πλήρεις πληροφορίες των γεγονώτων βάσει της αλληλογραφίας μου; Θα χρειαστεί να ανατρέξω στο mail archive, ωστόσο πιστεύω ότι μπορεί να γίνει. — σίμος]

  Η πάρα πολύ κακή αντιμετώπιση από μεριάς HELLUG δεν είναι δικαιολογία για την δική σου αρχική στάση όμως. Δυστυχώς κανείς σας, ούτε το HELLUG ούτε και εσύ δεν είχατε την ψυχραιμία να ζητήσετε ένα συγγνώμη ο ένας στον άλλο να τελειώνει το θέμα.

  Τα αποτελέσματα είναι γνωστά.

  [Η δική μου αρχική στάση ήταν ότι ο σύλλογος hellug με τα μέλη του κάνει πολύ κακή δουλειά με τα πολωτικά μέλη του. Χλευάζουν και δημιουργούν μια αρνητική ατμόσφαιρα στον ελληνικό χώρο ελεύθερου λογισμικού. Μεγάλο μέρος του ΕΛ/ΛΑΚ είναι ο εθελοντισμός και πρέπει να είναι κάποιος μεγάλος μαζοχιστής για να προσφέρει το χρόνο του ενώ η προσπάθειά του χλευάζεται από αντικοινωνικά άτομα. — σίμος]

  • takis on August 10, 2010 at 20:00
  • Reply

  Φυσικά την ουσία του σχολίου του Δημήτρη δεν την απάντητες. Απ’ τη στιγμή που αποποιήθηκες τη νομική ευθύνη (με αφορμή το blogme.gr), ουσιαστικά αποποιηθήκες και τον ρόλο του ιδιοκτήτη. Συνεπώς ο πλανήτης ήταν ένα έργο του hellug που απλώς διαχειριζόσουν.

  [ Κατά αυτά που έγραψε δεν αποποιήθηκα «νομική ευθύνη», ούτε την ιδιοκτησία του πλανήτη ελ/λακ. Από αυτά που έγραψα, σε ποιο σημείο καταλαβαίνεις ότι συμβαίνει το αντίθετο; –σίμος]

  Όταν λοιπόν δεν τα βρήκατε ο Hellug άλλαξε διαχειριστή και συ έφτιαξες ένα duplicate.

  [Αυτό που συνέβει είναι μετέφερα τον πλανήτη ελ/λακ σε νέα τοποθεσία και ο hellug χρησιμοποίησε την ορφανή τοποθεσία planet.hellug.gr για δικούς του λόγους. Αντί να είναι πλανήτης για τα μέλη του συλλόγου και να αναδυκνείει το έργο των μελών του συλλόγου, προσπαθεί να είναι «πλανήτης hellug» με διάφορα ιστολόγια. –σίμος]

  Φυσικά δεν τα λέω αυτά για να ανοίξουμε κουβέντα. Το πιθανότερο είναι πως πάλι δεν θα απαντήσεις επί της ουσίας.

  [Πιστεύω ότι η ανάρτηση είναι μακροσκελής και δεν είχες την επιμονή να την διαβάσεις όλη. –σίμος]

  ΥΓ. ο τρόπος που απαντάς στο σχόλια άλλωστε είναι ενδεικτικός για τη μεγαλομανεία σου. απαντάς αλλοιώνοντας τα σχόλια, αντί να κάνεις καινούριο σχόλιο.


  [Είσαι ανώνυμος. –σίμος]

  • takis on August 10, 2010 at 22:03
  • Reply

  Την αποποιήθηκες στο παλιό σου post που φρόντισες να σβήσεις, όταν με φόβο ποινικής δίωξης είπες απλά “αν με κηνυγήσουν θα πω εκεί είναι ο Hellug, εγώ δεν έχω καμία σχέση”


  [Τώρα κατάλαβα ότι δεν διάβασες την πιο πρόσφατη ανάρτησή μου για το θέμα αυτό. Πήγαινε στο http://simos.info/blog/ και διάβασε τη σχετική ανάρτηση. Μπορείς να βρεις και το κείμενο που προσπαθείς να κάνεις quote (και το κάνεις quote λάθος). –σίμος]

  ΥΓ. τι σημασία έχει η ανωνυμία (αν και το τάκης είναι του ίδιου επιπέδου με το σίμος) σ’ αυτό που σου λέω;

  [Η ανωνυμία βοηθάει στο trolling και είναι κάτι που δεν επιθυμώ στο ιστολόγιό μου. –σίμος]

  αν κάποιος κάνει like/dislike στο παραπάνω σχόλιο που θα απευθύνεται σε μένα ή σε σένα;


  [trolling]

 1. Ελπιζω μιας και δεν γραφω ανωνυμα να μπορω να αφησω ενα comment λεγοντας οτι δεν ειναι σοφο να επιστρεφουμε σε “δυσκολες” καταστασεις του παρελθοντος και ειδικα με ενα τροπο που να προβαλλει το δικιο του ενος ή του αλλου.

  [ Υπήρξε μια συζήτηση πρόσφατα για το θέμα των πλανητών όπου παρατήρησα ότι η άποψη που επικρατεί είναι πολύ διαφορετική από αυτό που πιστεύω ότι έγινε, και καταγράφω εδώ, καθως και εδώ. Αν υπάρχει κάτι που χρειάζεται παραπάνω συζήτηση, έχω κάθε διάθεση να συζητήσω. Όλα αυτά τα χρόνια υπήρχαν «επιχειρήματα» δίχως αντίκρυσμα, όπως

  1. ο hellug δήθεν είχε το planet.hellug.gr από το 2004 και εγώ ξεκίνησα το 2007 το planet.ellak.gr (στην πραγματικότητα εγώ ξεκίνησα τον πλανήτη ελ/λακ με φιλοξενία στο planet.hellug.gr το 2004 και μετέφερα το 2007 στην τωρινή τοποθεσία planet.ellak.gr· o hellug οικειοποιήθηκε το χώρο planet.hellug.gr και δεν ανέφερε ότι ο πλανήτης ελ/λακ μεταφέρθηκε αλλού),
  2. εγώ δήθεν αποποιήθηκα «ευθύνες» από τη λειτουργία του πλανήτη ελ/λακ με τη δημοσίευσή μου (δες στο μέσον της σελίδας), που έχει ακόμα και smiley. Όπως αναφέρω και εδώ, η θέση του hellug δεν έχει βάση. Αφορμή ήθελαν και αφορμή βρήκαν.

  — σίμος ]

  Τα λαθη εγιναν – αποκλειεται να μην ηταν και απο τις 2 πλευρες – το θεμιτο θα ηταν αφου διδαχτουν αμφοτεροι απο εκεινες τις μερες να προχωρησουμε σε κατι που θα εδειχνε οτι ο σκοπος ειναι κοινος. Και γιατι οχι, να εχουμε ξανα εναν ενοποιημενο Πλανητη.

  Φιλικα

  [ Από πολύ παλιά σχολίαζα την πολωτική συμπεριφορά που είχαν τα μέλη και το board του συλλόγου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο hellug να επιλέξει, από όλες τις πιθανές αντιδράσεις, να «shoot the messenger». Κάποιος μπορεί να προσφέρει στο ελ/λακ με απευθείας έργο στα πρότζεκτ ή να βοηθήσει τοπικά με προώηση/advocacy. Αυτό που βλέπουμε από το hellug είναι να επιλέγει αποκλειστικά την προώθηση. Ωστόσο η συμπεριφορά των μελών του εκμηδενίζει την όποια προώθηση. Δες για παράδειγμα τα παραπάνω ανώνυμα σχόλια. Αν κάποια από τις κοινότητες όπου είμαι επικεφαλής είχε μέλη που συμπεριφέρονται έτσι, θα έκανα κάθε προσπάθεια να απομακρύνω τα πολωτικά μέλη. — σίμος ]


  [ Είδα στο ιστολόγιό σου ότι χρησιμοποιείς Ubuntu εδώ και 5 χρόνια και θέλεις να λαμβάνεις CD της διανομής από την Canonical. Αν έχεις προσφέρει στη διανομή, μπορείς να ακολουθήσεις τη διαδικασία για να γίνεις «Ubuntu Member» όπου σού δίνει τη δυνατότητα να παραγγείλεις περισσότερα CD. Επικοινώνησε με τη λίστα του Ubuntu Gr (http://www.ubuntu-gr.org/) αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες. — σίμος ]

  • yannidakis on September 7, 2010 at 09:14
  • Reply

  χαιρομαι πολυ με την δραστηριοποιηση αυτη που σιγουρα αποτελει μια εξυπνη δραστηριοποιηση.
  Θετω το ιστολογιο μου στη διαθεση σας για να συμμετεχη σε αυτην την κοινοτητα :[

  [ Δες στο http://groups.google.com/group/Planet-ellak για συμμετοχή στον πλανήτη ελ/λακ — σίμος ]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.