Έξι και ½ χρόνια πλανήτης ελ/λακ

Έχουμε συμπληρώσει 6½ χρόνια παρουσίας με τον πλανήτη ελ/λακ και είναι καλή αφορμή να αναφερθούμε στο ιστορικό δημιουργίας και εξέλιξης αυτού του έργου κοινωνικής δικτύωσης. Άλλη αφορμή για την αναδρομή αυτή είναι συζήτηση που είχα πρόσφατα για τον πλανήτη ελ/λακ.

Ο πλανήτης ελ/λακ είναι ένας δικτυακός τόπος που παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις στα ιστολόγια των μελών του. Με αυτό το τρόπο μπορούμε να δούμε εύκολα τι κάνουν οι συντελεστές του πλανήτη και αναδεικνύουμε τα πρόσωπα αυτά.

Η μόδα με τους πλανήτες για έργα ΕΛ/ΛΑΚ ουσιαστικά ξεκίνησε στις αρχές του 2004 με τον πλανήτη GNOME από τον Jeff Waugh. O Jeff Waugh ξεκίνησε το έργο planet με το λογισμικό που παράγει την αρχική σελίδα του πλανήτη.

Τον Απρίλιο του 2004 ανακοίνωσα τη δοκιμαστική λειτουργία του πλανήτη ελ/λακ στη λίστα open-source. Μπορείτε να δείτε ακόμα την έκδοση αυτή του πλανήτη ελ/λακ στο δοκιμαστικό δικτυακό τόπο του Planet FOSS Cyprus/Hellas.

Σε εκείνο το σημείο έπρεπε να βρω ένα τόπο φιλοξενίας όπου θα είχα πρόσβαση SSH για τη διαχειρισή του πλανήτη και θα μπορούσα να εκτελώ εργασίες cron για την αυτόματη ενημέρωση.

Παλαιότερα είχα ένα άλλο έργο με φιλοξενία στις εγκαταστάσεις του συλλόγου hellug, το έργο NLS (http://nls.hellug.gr/). Ήταν έργο τεκμηρίωσης της διαδικασίας τοπικοποίησης (localisation) λογισμικού ελ/λακ στα ελληνικά και ξεκίνησε το 1999. Αν και δε φαίνεται να λειτουργεί ο σύνδεσμος http://nls.hellug.gr/ τώρα, μπορείτε να δείτε το nls.hellug.gr όπως το κατέγραψε το waybackmachine.org.

Ήρθα σε επαφή λοιπόν με το σύλλογο hellug για τον πλανήτη ελ/λακ και δεχθήκανε αμέσως. Στην αίτησή μου ζήτησα να ενεργοποιηθεί ο σύνδεσμος planet.linux.gr μιας και ο στόχος του πλανήτη ήταν γενικότερα τα ζητήματα του ανοιχτού λογισμικού. Εκείνους τους καιρούς ξέραμε ότι linux=ελλάκ ;-/. Η απάντηση που έλαβα από το διαχειριστή ήταν ότι για κάποιο λόγο δεν ήταν εφικτό να γίνει το planet.linux.gr και αντίθετα έφτιαξε το planet.hellug.gr και ήταν έτοιμο με SSH κτλ για να συνδεθώ. Επέλεξα να προχωρήσουμε και να φιλοξενήσω τον πλανήτη ελ/λακ στην τοποθεσία planet.hellug.gr, αν και υπήρχε το ζήτημα ότι στο planet.hellug.gr κάποιος θα περίμενε να βρει τα ιστολόγια των μελών του συλλόγου μόνο.

Ξεκίνησα στο τέλος του Απριλίου του 2004 ως διαχειριστής του πλανήτη ελ/λακ στην τοποθεσία planet.hellug.gr. Είχα την πλήρη ελευθερία στη διαχείριση του πλανήτη ελ/λακ. Είχα ζητήσει αρκετές φορές από τα μέλη του board του συλλόγου να κάνουν την αρχή και να ξεκινήσουν ιστολόγια που θα μπουν στον πλανήτη ελ/λακ. Με αυτό το τρόπο θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμα περισσότερα μέλη στον πλανήτη και θα άνοιγε προς στα έξω η ελληνική κοινότητα ελ/λακ. Δεν είχα δυστυχώς την υποστήριξη και ήταν αποκλειστικά δικό μου έργο να εντοπίζω κατάλληλα ιστολόγια για τον πλανήτη ελ/λακ.

Εκείνο το διάστημα παρατηρούσα συζητήσεις σε λίστες του συλλόγου hellug που κατέληγαν σε επιθετικές συμπεριφορές με χλευασμούς κτλ που πόλωναν την κοινότητα ελ/λακ. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος διάνοια για να καταλάβει ότι τέτοιες άσχημες επιθετικές συμπεριφορές δεν βοηθούν μια κοινότητα που βασίζεται στον εθελοντισμό. Εκείνο το διάστημα που ήταν οι αρχές και της διανομής Ubuntu, ο Mark Shuttleworth βρήκε το τρόπο να περιορίσει αυτές τις καταστροφικές συμπεριφορές που συνέβαιναν και αλλού, με τη χρήση του Code of Conduct της διανομής Ubuntu. Αν κάποιος είναι επιθετικός και αγενής, τότε η επικοινωνία τερματίζεται διότι παραβιάζει το code of conduct. Για πιο πρόσφατα κρούσματα τέτοιων συμπεριφορών έγραψα εδώ και εδώ.

[Διαβάστε Ιστορία από το 2006 για περισσότερα για το χρονικό διάστημα αυτό με το hellug.]

Αντί να γίνει κάτι για το περιεχόμενο της κριτικής που έκανα, φαίνεται ότι ήταν πιο εύκολο να γίνει επίθεση στον messenger. Έλαβα γράμματα από το board του hellug όπου ανέφεραν μια σειρά από πράγματα που θα ήθελαν να αλλάξουν στον πλανήτη ελ/λακ. Αυτό που θυμάμαι από τις επιστολές αυτές ήταν ότι είχαν τη μορφή δικαστικού εγγράφου (με το «κ. Ξενιτέλλη», κτλ). Η απάντηση που έδωσα ήταν ότι δεν είμαι σε θέση να κάτι κάτι για μερικούς μήνες λόγω άλλων ασχολιών. Η κατάσταση συνεχίστηκε έτσι και φαινόταν ότι η συνεργασία με το board του hellug είναι σε φάση διάλυσης.

Τί έκανα άραγε εκείνο το καιρό και δεν ήμουν διαθέσιμος;

Οι ινδοευρωπαϊκές γλώσσες έχουν κοινές ρίζες, όπως οι περισσότερες οικογένειες γλωσσών, για πολύ βασικές λέξεις του λεξιλογίου.

Έχουν γυριστεί αρκετές ταινίες με το όνομα του ποταμού αυτού. Μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, το μεγαλύτερο μέρος του σιδηρόδρομου καταστράφηκε (από τους Βρετανούς, διότι δεν ήθελαν την επικοινωνία της (τότε βρετανικής) Βιρμανίας με την ανεξάρτητη Ταϋλάνδη) και απομένουν μόνο μερικές δεκάδες/εκατοντάδες χιλιόμετρα από την πλευρά της Ταϋλάνδης.

Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες ξύλινες γέφυρες και εξυπηρετεί τη συγκοινωνία σε μια τεχνητή λίμνη.

Παράξενα ψάρια του γλυκού νερού.

Στις αρχές του 2007 αποφάσισα ότι η βέλτιστη κίνηση θα ήταν να απομακρυνθώ από το σύλλογο hellug και να αλλάξω φιλοξενία για τον πλανήτη ελ/λακ και να μεταφερθεί στην τρέχουσα τοποθεσία, στο http://planet.ellak.gr/.

Από την πλευρά του ο σύλλογος αποφάσισε να ξεκινήσει δικό του έργο κοινωνικής δικτύωσης στην τοποθεσία που χρησιμοποιούσα, planet.hellug.gr. Αντί να διορθώσει το σφάλμα του 2004 ώστε να κάνει το planet.hellug.gr τον πλανήτη για τα μέλη του συλλόγου (κάτι που είναι φυσιολογικό), αποφάσισε να ξεκινήσει ένα πλανήτη με ρόλο παρόμοιο με τον πλανήτη ελ/λακ. Αντί να αναφέρει στο δικτυακό τόπο planet.hellug.gr ότι ο πλανήτης ελ/λακ έχει μεταφερθεί σε νέα τοποθεσία, δεν έγινε καμία αναφορά και ουσιαστικά οικειοποιήθηκε την τοποθεσία planet.hellug.gr που ξεκίνησε ο πλανήτης ελ/λακ.

Αυτή τη στιγμή ο πλανήτης ελ/λακ εξυπηρετεί 108 ιστολόγια. Προσπαθούμε ώστε ακόμα περισσότερα άτομα να βάλουν τις φωτογραφίες τους στα ιστολόγιά τους, μέχρι τώρα έχουμε τα άτομα αυτά.

Αν έχετε κάποιο έργο που θέλετε να προβάλετε στον πλανήτη ελ/λακ, στην πλευρική στήλη με χρήση ενός banner, επικοινωνήστε στην ομάδα GoogleGroups Planet-ELLAK.

Αν έχετε ιστολόγιο και γράφετε και για ελ/λακ, ζητήστε να για προστεθεί στον πλανήτη ελ/λακ.

Permanent link to this article: https://blog.simos.info/%ce%ad%ce%be%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%c2%bd-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%ae%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%ba/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: