grOffice.info

Ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, γιατί πρέπει να το μάθουμε από το flash.gr πρώτα; 🙂

Οι Ερωτήσεις & Απαντήσεις είναι ωραίες και “witty”, ελπίζω να το καταλάβουν οι πελάτες.

Ένα άλλο σημείο που παρατήρησα είναι στην εξήγηση του τί είναι ελεύθερο λογισμικό.
Το ελεύθερο λογισμικό αναπτύσσεται από μια διεθνή κοινότητα χρηστών και δίνουν ελευθερία χρήσης του πηγαίου κώδικα στον καθένα. Από τον πηγαίο κώδικα κάποιος μπορεί να παράγει εγκαταστάσιμο πακέτο για τον τελικό χρήστη με χαμηλό κόστος, με αποτέλεσμα, αρκετά συχνά, να είναι διαθέσιμο για άμεση χρήση από τον τελικό χρήστη. Το grOffice περιλαμβάνει τέτοια προγράμματα (εγκαταστάσιμα πακέτα) για τον τελικό χρήστη.

Το ελεύθερο λογισμικό έχει άδεια χρήσης, η οποίο όμως σχετίζεται με τον πηγαίο κώδικα. Έτσι, ο τελικός χρήστης δεν αντιμετωπίζει κάποιο περιορισμό μιας και χρησιμοποιεί την εγκαταστάσιμη μορφή που δημιουργήθηκε νόμιμα από τον πηγαίο κώδικα από την ίδια την κοινότητα των προγραμματιστών.

Ελεύθερο λογισμικό δε σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να πάρει το τελικό σου προϊόν (σε εγκαταστάσιμη μορφή, π.χ. ISO image), να κάνει αντίγραφα και να το διαθέτει στον καθένα, διότι μπορείς να θέσεις περιορισμούς. Για παράδειγμα, τέτοιοι περιορισμοί υπάρχουν στο OpenBSD (στο τελικό CD με τη διανομή), στη διανομή Red Hat Linux Enterprise και αλλού. Η γενική ιδέα είναι, στα παραδείγματα αυτά, αν θες να το πάρεις “τσάμπα”, πρέπει να μπεις στον κόπο ξεκινώντας από τον πηγαίο κώδικα να φτάσεις μόνος στην εγκαταστάσιμη μορφή. Στη διανομή της Red Hat είναι αρκετά χαλαροί και μόνο θέλουν να βγει κάθε αναφορά στο όνομα “Red Hat”.

Τέλος, δεν είδα αναφορά σε μεταφρασμένες εκδοχές των προγραμμάτων. 🙁

Άλλοι που δραστηριοποιούνται στην ίδια/παρόμοια κατεύθυνση είναι οι EEXI, InterZone. Άλλοι που ξέχασα;

Permanent link to this article: https://blog.simos.info/grofficeinfo/

4 comments

Skip to comment form

    • anonymous on February 16, 2005 at 02:19

    Το λογισμικό ανοικτού κώδικα μπορεί να είναι και Ελεύθερο. ??

    Σε όσα faq έχω διαβάσει λένε ότι είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα. Και πράγματι είναι το ίδιο αλλά με άλλη ιδεολογική βάση. Εσύ όμως δεν λες αυτό. Λες κάτι που οδηγεί σε λαθεμένα συμπεράσματα.

    • anonymous on February 16, 2005 at 02:39

    1. Τις ει;
    2. Θεωρώ “ελεύθερο (libre) λογισμικό” ~= “ανοιχτό λογισμικό”, απλά εδώ έτυχε να χρησιμοποιήσω τον πρώτο όρο. Θεώρησε ότι έγραψα “FLOSS”, αλλά στα ελληνικά.
    3. Ποια είναι τα σχόλιά σου σχετικά με αυτά που γράφω; Πως θα εξηγούσες με απλά λόγια σε ένα απλό χρήστη τί είναι FLOSS;

    σίμος

    • anonymous on February 16, 2005 at 23:51

    δεν με κατάλαβες. Λες ότι το Ανοιχτό μπορεί να είναι (άρα και να μην είναι Ελεύθερο λογισμικό). Αυτό δημιοιυργεί σύγχυση. Χέσε τι λέει ο rms ή ο esr. Δεν έχεις ακούσει τους αληθινούς ΕΛΛΑΚ τύπους εταιριών να λένε: “and by opensource I also mean free software” Αυτό σημαίνει GPL/LGPL/MPL (και είανι incompatible) κλπ

    Έτσι όμως που το λες εσύ, και το Open License ή το Open Shared Source [δηλαδή βλέπω όλο ή κομμάτια του κώδικα [άρα είναι ανοιχτός] αλλά δεν μπορώ να τον αλλάξω, μεταφέρω σε άλλους κλπ κλπ] δεν είναι ούτε Ανοιχτό λογισμικό ούτε Ελεύθερο. Έτσι που τα λες εσύ, άθελα σου κάποιος θα νομίσει ότι:
    α εντάξει δεν είναι ΕΛ, αλλά είναι ΑΛ.

    διάβασε το FAQ από το ellak.gr εκεί τα λένε καλύτερα στο συγκεκριμένο θέμα.

    τα συγχαρητήρια είναι για το ΣΔΟΕ κλπ

    • anonymous on February 17, 2005 at 01:09

    Μάλλον εσύ δε με κατάλαβες.
    1. “Τις ει;” σημαίνει “Ποιος είσαι;”. Ποιος είσαι; Να μαντέψω “nkour”;
    2. Αυτό που γράφω είναι ότι δεν κολλάω ανάμεσα στα “ελεύθερο λογισμικό” (FSF=GPL et al) και “ανοιχτό λογισμικό” (OSI-approved) και τα βάζω στην ίδια ομπρέλλα, FLOSS (ξέρει τι σημαίνουν τα αρχικά).
    3. Δεν υπάρχει “Open Shared Source” παρά “Shared Source”. Το Shared Source δεν έχει σχέση με το ελεύθερο λογισμικό.
    4. Ο σκοπός της εγγραφής είναι στην εξήγηση του τί είναι ελεύθερο λογισμικό για ένα χρήστη, που δεν τον ενδιαφέρει να μεταγλωττίσει τον κώδικα παρά μόνο χρησιμοποιήσει την εγκαταστήσιμη εφαρμογή. Εδώ δεν με βοηθάς με σχόλια για το πως θα το περιέγραφες καλύτερα.
    5. Γράφω τα επιχειρήματά μου σε αριθμημένη μορφή. Αν θέλεις να απαντήσεις, παρακαλώ γράψε βάσει της αριθμημένης μορφής.

    σίμος <- τις ει;

Comments have been disabled.