DocBook XML και ελληνικά, περισσότερα

Στο Docbook XML και ελληνικά (ενημέρωση) έγινε αναφορά για τη δημιουργία αρχείου PDF με ελληνικά. Εδώ η μηχανή XSLT xsltproc μετατρέπει το αρχείο DocBook XML μέσω της μηχανής FO PassiveTex σε μορφή PDF, με όσους περιορισμούς έχει το LaTeX.

Για την παραγωγή των ελληνικών χαρακτήρων μέσω PassiveTex, γίνεται χρήση του περιβάλλοντος μαθηματικών του LaTeX (π.χ. \ensuremath{\alpha} για “α”) με αποτέλεσμα να είναι μεν η τελική γραμματοσειρά κανονική (όχι η Symbol), να μην είναι όμως το αποτέλεσμα σωστή στοιχειοθεσία.

Η μηχανή FO xmlroff (περιλαμβάνει XSLT) παράγει ελληνικό (και πολυτονικό) κείμενο, το παραγόμενο .PDF είναι πολύ μεγάλο λόγω της ενσωμάτωσης γραμματοσειρών(;). Ωστόσο, χάρις στη βιβλιοθήκη pango μπορεί να απεικονίσει μεγάλη ποικιλία γλωσσών. Στο παράδειγμα απεικονίζονται ελληνικά/πολυτονικό, ρωσικά, αραβικά και ταμίλ.

Η μηχανές XSLT Xalan και FO FOP παράγουν καλό αποτέλεσμα, γρήγορα και το παραγόμενο PDF είναι αρκετά μικρό. Μπορεί εύκολα να καθορίσει γραμματοσειρά. Δείτε το κείμενο της αποκάλυψης με τη γραμματοσειρά Palatίno Lίnotype Unicode.

Γενικά, για να δοκιμάσετε την τύχη σας με τη διαδικασία δημιουργίας αρχείων PDF από XML ή FO, ξεκινήστε με μια μηχανή XSLT και μετά με μια μηχανή FO από τις λίστες XSL publishing tools.

Permanent link to this article: https://blog.simos.info/docbook-xml-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%83%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b1/