Περί πλανητών και Εταιρίας ΕΛΛΑΚ

Έχετε ένα έργο στο Sourceforge.net και προσπαθείτε να το αναπτύξετε και να το κάνετε όσο το δυνατόν καλύτερο. Κάποια στιγμή, έρχετε το Sourceforge και το οικειοποιείται και δεν έχετε πια πρόσβαση στο έργο σας. Θα σας εξόργιζε;

Κάτι τέτοιο συνέβει με το έργο μου, τον πλανήτη ΕΛ/ΛΑΚ, http://planet.ellak.gr. Ξεκίνησα τον πλανήτη ΕΛ/ΛΑΚ το 2004 και τον φιλοξένησα στην αρχή στην τοποθεσία http://planet.hellug.gr (είχα ζητήσει φιλοξενία από το σύλλογο Hellug). Στις αρχές του 2007 αποφάσισα να μεταφέρω τον πλανήτη ΕΛ/ΛΑΚ στην τοποθεσία planet.ellak.gr, ύστερα από διαφωνία με το σύλλογο Hellug. Καταγράφω τη δική μου οπτική γωνία για το τι συνέβει στο άρθρο Ιστορία από το 2006. Ο χωρισμός από το Hellug δεν ήταν ο καλύτερος, και αυτό που έκανε ο σύλλογος ήταν να εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την τοποθεσία planet.hellug.gr ως γενικό πλανήτη ιστολογίων, χωρίς καν να ενημερώσει τους επισκέπτες. Από μετέπειτα συζήτηση διαπίστωσα ότι ο σύλλογος Hellug θεωρούσε ότι το έργο στην τοποθεσία planet.hellug.gr ήταν όλο δικό του. Ωστόσο αυτό που έκανε ο σύλλογος Hellug ήταν να οικειοποιηθεί το έργο ενός εθελοντή. Μεταξύ των ατόμων που ήταν στο σύλλογο Hellug εκείνη την περίοδο ήταν και ο Νίκος Ρούσσος, όπου αν δεν κάνω λάθος ανέλαβε και διαχειριστής στο planet.hellug.gr.

ετοιμόρροπο κτίριο

ετοιμόρροπο κτίριο

Από το 2007 τα planet.ellak.gr και planet.hellug.gr έχουν αλλάξει, και υπάρχουν διαφορετικά ιστολόγια στο ένα και στο άλλο.

Τα τελευταία 2-3 χρόνια είχα σποραδική επικοινωνία με το Νίκο Ρούσσο όπου αντιπροσώπευε την Εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ (στα γράμματα υπήρχε και cc: με τον κ. Καρούνο, πρόεδρο της ΕΕΛΛΑΚ). Ο στόχος της επικοινωνίας ήταν να υπάρξει ένας κοινός πλανήτης για ελεύθερο λογισμικό στην Ελλάδα.

Η θέση του Νίκου ήταν να εξακολουθήσουν να υπάρχουν ανεξάρτητα τα planet.ellak.gr και planet.hellug.gr, που ωστόσο θα έχουν το υπερσύνολο των ιστολογίων.

Η δική μου θέση είναι να υπάρξει ο πλανήτης ελεύθερου λογισμικού στην τοποθεσία planet.ellak.gr. Για το planet.hellug.gr δεν υπάρχει νόημα να συνεχίσει να φιλοξενεί τα ίδια ιστολόγια με το planet.ellak.gr, και είναι καλή ευκαιρία να φιλοξενεί τα ιστολόγια ατόμων που σχετίζονται με το σύλλογο Hellug. Το planet.hellug.gr δεν αντιπροσωπεύει όλη την κοινότητα ΕΛ/ΛΑΚ στην Ελλάδα. Διαφορετικά, το planet.hellug.gr μπορεί να βάλει ένα redirect όπου να κατευθύνει προς το planet.ellak.gr, ώστε αυτός να αποτελεί το σύνδεσμο που θα γνωρίζουν οι χρήστες. Με το redirect, ο σύνδεσμος στην τοποθεσία του περιηγητή θα φαίνεται πάντα να είναι το planet.ellak.gr.

Και αυτό που συνέβει τώρα ήταν ο Νίκος Ρούσσος

  • αφαίρεσε την πρόσβαση που είχα μέσω SSH στο planet.ellak.gr
  • έκανε αλλαγές στο planet.ellak.gr δίχως να λάβει την έγκρισή μου

Αυτό που πιστεύω είναι ότι ο Νίκος Ρούσσος έχει πρόβλημα στο θέμα της επικοινωνίας με την κοινότητα. Δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει τις υποχρεώσεις του ως εργαζόμενος στην ΕΕΛΛΑΚ (όπου πρέπει να ακολουθεί το καταστατικό της μη-κερδοσκοπικής εταιρίας) και ως μέλος στον hellug.

Με θλίβει η συμπεριφορά της Εταιρίας ΕΛ/ΛΑΚ. Δεν πιστεύω ότι τέτοιες ενέργειες βοηθούν στο «community building» στο ελεύθερο λογισμικό στην Ελλάδα.

Permanent link to this article: https://blog.simos.info/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af-%cf%80%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%b7%cf%84%cf%8e%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%ba/

7 comments

Skip to comment form

    • Ceth on December 17, 2011 at 05:26
    • Reply

    Σίμο, ούτε το άρθρο σου δεν έχει “ανέβει” στον πλανήτη! Κανονικό πραξικόπημα…

  1. @Ceth: Αυτό που μάλλον συνέβει ήταν να μπει φίλτρο και να κόψει την παραπάνω δημοσίευση από το να εμφανιστεί στο planet.ellak.gr. Αν δεις στη λίστα με τα ιστολόγια, το ιστολόγιό μου δεν έχει βγει απλά έχει φιλτραριστεί.

    Όταν έκανα τη δημοσίευση επιβεβαίωσα λίγο πιο μετά ότι εμφανίστηκε στο planet.ellak.gr. Οπότε φιλτραρίστηκε.

    Είναι τραγικά πράγματα από την Εταιρία ΕΛΛΑΚ.

    • () on December 17, 2011 at 16:44
    • Reply

    Η αναδημοσίευση του αυτού του άρθρου στο gnome.gr (παρόλο που δεν έχει καμία σχέση με το gnome) δείχνει το πως αντιμετωπίζεις τις κοινότητες που συμμετέχεις. Σαν μαγαζάκια σου.

    [Αναδημοσίευσα το άρθρο στο gnome.gr διότι το άρθρο από εδώ φιλτραρίστηκε ώστε να μη φαίνεται στο planet.ellak.gr. Το φιλτράρισμα αφαιρέθηκε οπότε αφαίρεσα το άρθρο από το gnome.grsimos]

  2. Ποια είναι η θέση του υπόλοιπου συμβουλίου της ΕΕΛΛΑΚ για τα τεκταινόμενα;

    Τα υπόλοιπα ιδρύματα που αποτελούν την ΕΕΛΛΑΚ συμφωνούν με την αυτή την πρακτική;

    Ποια η καθαρή θέση του Προέδρου της ΕΕΛΛΑΚ;

  3. Πολλοί από εμάς ασχολούμαστε με το Ελεύθερο Λογισμικό από πολύ παλιά. Τόσο παλιά που μερικοί από αυτούς δεν ήταν καν σύλληψη. Ωστόσο, ενώ θα μπορούσα να πω πολλά, θα πω λίγα γιατί και η οργή και η αγανάκτηση είναι μεγάλη. Αλλά νομίζω πως σιγά-σιγά και ο κόσμος έχει αρχίζει να τους παίρνει πρέφα. Ξέρεις κάτι? Πολλοί από αυτούς είναι σαν τα κοματόσκυλα που σήμερα είναι στο κόμμα Α και αύριο στο κόμμα Β. Μαλώνουν μεταξύ τους, δημιουργούνε έχθρες και καταλήγουν τραγικοί. Είναι μωρά, και δεν φέρονται σαν μωρά. Ζηλεύουν και φθονούν. Μιλάω για κάτι ubuntoειδή και κάτι fedoroειδή και κάτι hellugειδή (δεν τους παίρνει όλους η σβάρνα – προς Θεού!). Μιλάω για αυτούς που βάζουν το fedora ή to ubuntu πάνω από το GNU/Linux!! Αυτούς που βάζουν το Πασόκ ή τη Ν.Δ πάνω από την πολιτική! Μιλάω για αυτά τα κοπρόσκυλα δηλαδή που φοράνε άλλοτε μπλε και άλλοτε κόκκινες και άλλοτε κίτρινες μπλούζες και το παίζουνε δήθεν κάποιοι και ότι κάνουνε το κάνουνε για την μόστρα τους και για τα κόμπλεξ τους. Αυτούς από πάντα τους ονόμαζα linux fun boys. Δεν έχουν καταλάβει πόσο σημαντικό είναι το Ελεύθερο Λογισμικό και για αυτό έχουν καταντήσει τα πράγματα έτσι. Ξέρουν μόνο να κάθονται στα τραπέζια τους και να προωθούν το συγκεκριμένο προϊόν τους, είτε αυτό λέγεται fedora ή opensuse ή κάτι άλλο. Μια ζωή το δικό τους σύστημα είναι το καλύτερο. Τέτοια άτομα και πριν λίγο καιρό πήγαν να προσβάλουν το TheHackerspace με posts προσωπικών συνομιλιών που δημοσίευσαν στο inet. Σαν σκατά έχουν καταντήσει. Και μιλάω για αυτούς που φαίνονται αλλά δεν είναι πουθενά. Αυτά τα λίγα.

    Μην τρελαίνεσαι φίλε. Ο κόσμος τους έχει πάρει πρέφα. Κοίτα εσύ να είσαι σωστός.

    Ο κόσμος στο τέλος θα κρίνει το πρόσωπο και όχι το προφίλ.

    • τεστ on December 19, 2011 at 21:30
    • Reply

    καλά βρε Σίμο, τι σε έκανε να νομίζεις ότι οι διαχειριστές του ellak.gr θα ήταν καλύτεροι από αυτούς του hellug.gr???

    • Θοδωρής Λύτρας on December 22, 2011 at 09:16
    • Reply

    [μόλις τώρα είδα το σχόλιό σου και το ενέκρινα. συγνώμη για την αργοπορία. — σίμος]

    Δηλαδή μετέφερες το “έργο σου” (όπως το λες, και το δέχομαι) από ένα site με τους ανθρώπους του οποίου τα τσουγκρίσατε, σε ένα άλλο site στο οποίο υπεύθυνος είναι άνθρωπος που ήταν στο προηγούμενο site?

    That does not seem wise….

    [η μεταφορά προς το planet.ellak.gr έγινε το 2007, όταν δεν υπήρχε σχέση ατόμων του hellug με το ellak.gr –σίμος]

    Γιατί αλήθεια δε φιλοξένησες το “έργο σου” σε ένα δικό σου site? Τόσο σημαντικό είναι το brand name “ellak.gr”? Ας έκανες register π.χ. το planet-ellak.gr.

    Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me (που λέει και ο Bush).

    [η βλακεία που έκανα ήταν το 2004, όταν ξεκίνησα τον πλανήτη. Έκανα τη μεγάλη βλακεία να επικοινωνήσω με το σύλλογο hellug ώστε να γίνει η φιλοξενία σε εξυπηρετητή του συλλόγου. Ο στόχος ήταν να υπάρξει συνεργασία ώστε το ελεύθερο λογισμικό να προωθηθεί καλύτερα στην Ελλάδα. Ζήτησα το planet.linux.gr ωστόσο ο σύλλογος το άλλαξε (δίχως να με ρωτήσει) στο http://planet.hellug.gr/. Το αποδέχτηκα από ευγένεια (δεύτερη βλακεία). Γιατί, το λογικό είναι το planet.hellug.gr να είναι για ιστολόγια του συλλόγου, και να μπορείς να δεις ποιοι υποστηρίζουν το σύλλογο. — σίμος]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.