Το πρόβλημα με τις ελληνικές γραμματοσειρές

Εγκαταστήσατε μια ελεύθερη διανομή Linux με επιλογή εμφάνισης του ελληνικού περιβάλλοντος εργασίας και το αποτέλεσμα μοιάζει με

Ελληνικό GNOME όπου τα ελληνικά προέρχονται από ασιατικές γραμματοσειρές

– Αίσχος, ε; Πρέπει να βάλουμε τα mscorefonts για να δούμε σωστά ελληνικά στο Linux;
– Όχι, υπάρχουν σωστές ελεύθερες ελληνικές γραμματοσειρές, το λάθος είναι αλλού!

Για το γραφικό περιβάλλον GNOME, που χρησιμοποιεί το υποσύστημα fontconfig, υπάρχει μια λίστα προτεραιότητας για την εύρεση και χρήση των ελληνικών χαρακτήρων. Κάθε διανομή έρχεται με τις δικές της γραμματοσειρές ενώ ο χρήστης μπορεί να προσθέσει περισσότερες. Πως γίνεται η επιλογή;

<blockquote>
<family>sans-serif</family>
<prefer>
<family>Bitstream Vera Sans</family>
<family>Verdana</family>
<family>Arial</family>
<family>Albany AMT</family>
<family>Luxi Sans</family>
<family>Nimbus Sans L</family>
<family>Helvetica</family>
<family>Nachlieli</family>
<family>Kochi Gothic</family>
<family>AR PL KaitiM GB</family>
<family>AR PL KaitiM Big5</family>
<family>MS ゴシック</family>
<family>Baekmuk Dotum</family>
<family>SimSun</family>
<family>FreeSans</family>
</prefer>

… με τη λίστα προτεραιότητας γραμματοσειρών. Αν έχετε μια πρόσφατη διανομή, το αρχείο /etc/fonts/fonts.conf έχει μια παράγραφο όπως την παραπάνω. Για την απεικόνιση ελληνικών, το υποσύστημα fontconfig κοιτάει αν η πρώτη γραμματοσειρά, Bitstream Vera Sans περιλαμβάνει ελληνικούς χαρακτήρες. Αν ναι, τους χρησιμοποιεί. Αν όχι, κοιτάει την επόμενη υποψήφια γραμματοσειρά.

Όπως είναι τώρα η λίστα, αν κάποιος έχει εγκαταστήσει τα mscorefonts, αυτά θα δουλέψουν δίχως πρόβλημα διότι τα ελληνικά λαμβάνονται από την Verdana (ή αν δεν υπάρχει, από την Arial).

Μια τυπική ελεύθερη διανομή Linux δεν περιλαμβάνει τις περισσότερες από αυτές τις γραμματοσειρές, περιλαμβάνει όμως την FreeSans (πακέτο FreeFonts) που είναι ικανοποιητική γραμματοσειρά. Όμως, γιατί συχνά δεν επιλέγεται και τα ελληνικά μοιάζουν με τερατούργημα;

Διότι οι γραμματοσειρές Kochi Gothic, AR PL KaitiM GB, AR PL KaitiM Big5, MS ゴシック και Baekmuk Dotum περιλαμβάνουν ελληνικά. Η δε νέες διανομές Linux εγκαθιστούν τις γραμματοσειρές αυτές για να μπορούν οι χρήστες να εμφανίζουν κάθε σελίδα του Web δίχως πρόβλημα. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να τις απεγκαταστήσει κάποιος από το Ubuntu Linux Breezy διότι υπάρχει εξάρτηση με το πακέτο ubuntu-desktop.

Γιατί έχουν οι ασιατικές αυτές γραμματοσειρές ελληνικά; Διότι λόγω των προτύπων στην Ιαπωνία (και ίσως σε Κίνα και Κορέα) JIS X 0208:1983, JIS X 0212 και
JIS X 0213, μια επίσημη γραμματοσειρά πρέπει να έχει και ελληνικά, για τη σωστή απεικόνιση μαθηματικών, κτλ. Οι ασιατικές αυτές γραμματοσειρές είναι πλήρους πλάτους (full width), με αποτέλεσμα να φαίνονται πολύ άσχημα σε κείμενα με λατινικούς χαρακτήρες/τυπικά ελληνικά.

Οπότε η λύση είναι να αλλάξει η σειρά προτεραιότητας στο fonts.conf.
Έγινε μια τέτοια αναφορά σφάλματος, Freedesktop Bug #4639 που ανεβάζει την προτεραιότητα των FreeFonts και προσθέτει και τις MgOpen.

Υπάρχει το ζήτημα, ποια γραμματοσειρά να επιλέξουμε από MgOpen (Modata, Moderna και Cosmetica) και FreeSans. Πρέπει να είναι τύπου sans-serif, που χρησιμοποιεί το περιβάλλον εργασίας του Linux.

Σε SuSE 9.3 Professional το πιο εμφανισιακό αποτέλεσμα το είχα με την MgOpen Modata, δείτε https://blog.simos.info/?p=419 και επέλεξα αυτήν.

Έχετε κάποια αντιπρόταση; Η τυπική αντιπρόταση θα μπορούσε να είναι η FreeSans.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιώργο Λογιωτατίδη που αναφέρθηκε στο θέμα (Αναφορά Σφάλματoς Ubuntu 15108.

 Ενημέρωση: Η διανομή Ubuntu Linux Dapper (6.06) διαθέτει τη γραμματοσειρά DejaVu που περιλαμβάνει ελληνικά και είναι αρκετά καλή για τις ανάγκες μας.

Permanent link to this article: https://blog.simos.info/%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b2%ce%bb%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.