Περί ad hominem

Κάποιοι λένε ότι η αντιγραφή είναι η μεγαλύτερη κολακεία. Είναι πράγματι έτσι, όταν γίνεται σωστά.

Έχετε ακούσει για τον όρο ad hominem; Δείτε το άρθρο της Wikipedia για το ad hominem. Είναι από τους όρους που δε συναντάς συχνά, και είναι εξαιρετικά σπάνιος σε συζητήσεις στα ελληνικά. Και όμως είναι από τους πιο συχνούς λόγους όταν μια συζήτηση αποσυντονίζεται και έρχεται το χάος. Ένας από τους λόγους που η επικοινωνία μεταξύ μερών αποτυγχάνει (ελεύθερο λογισμικό; πολιτική; στα κανάλια; στις εφημερίδες;) είναι ότι έχουμε τέτοιες επιθέσεις ad hominem.

Ad hominem είναι ένα «επιχείρημα» που αποτελεί προσωπική επίθεση. Για παράδειγμα, όταν δύο πολιτικοί συζητούν για ένα οικονομικό θέμα και ο ένας λέει «είσαι χοντρός και δεν σε επηρεάζει η κρίση», τότε αυτή είναι μια επίθεση ad hominem. Μπορεί για κάποιους να έχει πλάκα, ωστόσο αποσυντονίζει τη συζήτηση και δεν βγαίνει κάποιο αποτέλεσμα. Στο διαδίκτυο οι επιθέσεις ad hominem εμπεριέχονται σε αυτό που ονομάζουμε τρόλινγκ. Σε κάποιους χώρους μερικοί νιώθουν ότι αποδεκτό να υπάρχουν τέτοιες επιθέσεις, «έτσι για την πλάκα».

Δεν ξέρω αν η μετάφραση «προσωπική επίθεση» είναι ικανή για να περιγράψει τον όρο ad hominem. Διότι θα μπορούσε κάποιος εσφαλμένα να χαρακτηρίσει ένα επιχείρημα ως ad hominem όταν αυτό είναι κανονικό επιχείρημα και απλά κατονομάζει την άλλη πλευρά.

Είχα αναφερθεί στον όρο ad hominem στην ανάρτηση Προβληματικές συμπεριφορές γύρω από το hellug (2008) σχετικά με προσωπικό mail που έλαβα από μέλος του board του hellug. Αναφέρθηκα ξανά για ad hominem στο Ποιο είναι το λάθος του Hellug; (2009) όπου μέλη και άτομα με σχέση με το σύλλογο hellug χρησιμοποιούν επιθέσεις ad hominem. Αν θυμάμαι καλά, εκείνο το διάστημα πρόεδρος του hellug ήταν ο Νίκος Ρούσσος. Για την ανάρτηση Ποιο είναι το λάθος του Hellug; ο Νίκος παραξεγήθηκε και το ανέφερε σε γράμμα. Το ειρωνικό ήταν ότι το ανέφερε στη συζήτηση που γινόταν για το θέμα με τον πλανήτη ελ/λακ.

Και φθάνουμε στην ανάρτηση Απαράδεκτη συμπεριφορά από την Εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ (ΕΕΛΛΑΚ) (2012) όπου ενώ είχε συμφωνηθεί με την Εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ να λάβω πλήρη πρόσβαση στα αρχεία του πλανήτη ελ/λακ μέσω SSH, ο Νίκος Ρούσσος ενεργοποίησε μεν SSH, ωστόσο σε κατάσταση read-only (μόνο για ανάγνωση), δίχως τη δυνατότητα να γίνουν αλλαγές στα αρχεία. Αν και ο πρόεδρος της Εταιρίας ΕΛ/ΛΑΚ δήλωσε ότι αυτό που είναι σημαντικό για το www.ellak.gr είναι η ροή RSS από τον πλανήτη, ο Νίκος Ρούσσος ακολουθεί τη δική του ερμηνεία με read-only SSH.

Ακολουθεί σχόλιο που άφησε ο Νίκος Ρούσσος στην ανάρτηση Απαράδεκτη συμπεριφορά από την Εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ (ΕΕΛΛΑΚ). Μιας και πρόκειται για κάτι σημαντικό, δημοσιεύω το σχόλιο στην ανάρτηση αυτή.

Νίκος Ρούσσος> Σίμο,
νομίζω πως όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα που αποθαρρύνει νέους εθελοντές απ’ το να συμμετάσχουν σε έργα ελεύθερου λογισμικού.

Αυτό μοιάζει με τύπο προλόγου που θα έκανα εγώ (κολακεία: επιτυχία). Στην προκειμένη περίπτωση, αν πραγματικά ο Νίκος Ρούσσος είχε ενδιαφέρον να ενθαρρύνει νέους εθελοντές, τότε το θέμα θα είχε επιλυθεί πριν από τρία χρόνια. Μέσα στα τρία χρόνια εμφανίστηκε ως αδιάλλακτος (για τη σχέση με το πλανήτη hellug) και αυταρχικός (για την αφαίρεση πρόσβασης στον πλανήτη ελ/λακ).

Δεν θέλω να ανάγω το θέμα σε προσωπικό επίπεδο (άλλωστε δεν γνωριζόμαστε προσωπικά) ούτε να απαντήσω σε ad hominem σχόλια,

Εδώ βλέπουμε την εσφαλμένη χρήση του όρου ad hominem που αναφέραμε παραπάνω. Ότι δήθεν ad hominem είναι όταν κατανομάζεις κάποιον. Είναι η ανάρτηση Απαράδεκτη συμπεριφορά από την Εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ (ΕΕΛΛΑΚ) ad hominem;

γι αυτό επικεντρώνομαι στο planet. Διαχειριστική πρόσβαση έχεις εδώ και αρκετούς μήνες μέσω του git repository. Παρόλα αυτά φαίνεται πως η συγκεκριμένη τεχνική λύση δεν σε ικανοποιεί και αυτό είναι σεβαστό.

Νομίζω ότι αυτό ήταν γνωστό με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο από την αρχή (Δεκ 2011). Πρόκειται για ένα σωρό γράμματα με CC: τον πρόεδρο της Εταιρίας ΕΛ/ΛΑΚ, τον αντιπρόεδρο, καθώς και εκείνο το mail alias για το ΔΣ της Εταιρίας ΕΛ/ΛΑΚ. Το μόνο που δεν έκανα είναι να γράψω με κεφαλαία γράμματα.

Υπάρχει όλη η καλή διάθεση από πλευράς μου να βρεθεί μια διέξοδος ώστε να συνεχίσει το planet να λειτουργεί με τρόπο που να ωφελεί την κοινότητα.

Ελπίζω να έχει αλλάξει κάτι τώρα. Διότι εδώ και τρία χρόνια αυτό που βλέπω είναι αδιαλλαξία και αυταρχικότητα. Καθώς και απειλή ότι αν δεν ανεχτώ την κατάσταση, τότε θα φύγει ο πλανήτης ελ/λακ από το planet.ellak.gr (συνέβει το Μάιο 2012).

Είναι φανερό πως δεν θα καταφέρουμε να το επιτύχουμε αυτό συνεχίζοντας να επικοινωνούμε μέσω email. Γι αυτό θα πρότεινα να βρεθούμε μια μέρα από κοντά, να πάμε για ένα καφέ, να συζητήσουμε ψύχραιμα και να βρούμε μια ικανοποιητική λύση. Σε παρακαλώ να επικοινωνήσεις προσωπικά μαζί μου ώστε να κανονίσουμε μια συνάντηση.

Το ζήτημα ενδιαφέρει πολλούς και θα γίνει για πρώτη φορά σωστά, ώστε ο καθένας που έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει. Πρόσθεσα και τη νέα διεύθυνση ….@roussos.cc και είναι ενεργή στο Google Group Planet-ellak, https://groups.google.com/d/forum/planet-ellak

Permanent link to this article: https://blog.simos.info/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af-ad-hominem/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.