Περί Εταιρίας ΕΛ/ΛΑΚ και του *.ellak.gr

Ποια είναι η σχέση μεταξύ Εταιρίας ΕΛ/ΛΑΚ και του *.ellak.gr;

Ο δικτυακός τόπος www.ellak.gr δημιουργήθηκε πριν από δέκα χρόνια περίπου, πολύ πριν συσταθεί η Εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ (ΕΕΛΛΑΚ). Το ellak.gr δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ΕΔΕΤ, και του τότε προέδρου, του Θόδωρου Καρούνου. Το ellak.gr πρέπει να ξεκίνησε περίπου το ίδιο διάστημα που ξεκίνησε και το συνέδριο ΕΛ/ΛΑΚ (πριν μια δεκαετία), ως μια ακόμα κοινότητα ελεύθερου λογισμικού. Ως κοινότητα ελεύθερου λογισμικού δέχεται και σέβεται το εθελοντικό έργο των φιλοξενούμενων.

Ένα από τα πράγματα που προσέφερα στο νέο ellak.gr ήταν το υλικό του Hellenic Localisation Wiki, με πληροφορίες για την προσαρμογή λογισμικού στα Ελληνικά. Μπήκε ακόμα και το γλωσσάρι όρων του (τότε) OpenOffice.org, που προέκυψε από τον Κώστα Παπαδήμα (μεταφραστικό έργο OpenOffice.org και τώρα του LibreOffice). Τη διαχείριση του ellak.gr την είχαν άτομα που δούλευαν στο ΕΔΕΤ. Προσωπικά είχα λογαριασμό στο CMS του ellak.gr, με δικαιώματα (νομίζω) manager για να βοηθήσω στην ανάπτυξη του δικτυακού τόπου. Έκανα και δημοσιεύσεις νέων στην αρχική σελίδα του www.ellak.gr.

Η πληροφόρηση που είχα κατά το 2006/2007 ήταν ότι υπήρχε μια έντονη αντιπαλότητα από κάποια άτομα από το σύλλογο hellug σε σχέση με το ellak.gr σχετικά με το ποια είναι η πρώτη/καθολική κοινότητα ελεύθερου λογισμικού στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο hellug τα άτομα ήθελαν να αναπτυχθεί το ελεύθερο λογισμικό. Έβλεπα ότι ο τρόπος με το οποίο διεκδικούσαν τη διάδοση του ελεύθερου λογισμικού πόλωνε την ελληνική κοινότητα. Αρκετοί διέκοψαν την επαφή με το hellug. Μεταξύ των σφαλμάτων του hellug ήταν η απουσία αντιμετώπισης των αντικοινωνικών συμπεριφορών από μέλη των υπηρεσιών του (π.χ. λίστες του hellug).

Όπως είναι γνωστό, οι αντικοινωνικές και απαράδεκτες συμπεριφορές διώχνουν τα άτομα που πραγματικά προσφέρουν μαζί με τα νέα μέλη που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν. Είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να αναπτυχθεί μια κοινότητα ελεύθερου λογισμικού με ανοχή αντικοινωνικών συμπεριφορών. Και ακόμα λιγότερες οι πιθανότητες να υπάρξει πολυετής συνέχεια στο έργο με την ανοχή αντικοινωνικών συμπεριφορών.

Γιατί υπάρχει αυτή η ανοχή στις αντικοινωνικές/απαράδεκτες συμπεριφορές;

  • Η πεποίθηση ότι τα αντικοινωνικά άτομα μετά από καιρό θα βαρεθούν και θα εγκαταλείψουν την κοινότητα. Τώρα βλέπουμε παραδείγματα παραμονής για πάνω από πέντε χρόνια.
  • Η αδυναμία αντιμετώπισης των αντικοινωνικών συμπεριφορών. Θέλει ικανότητα για να περιοριστούν οι αντικοινωνικές συμπεριφορές.
  • Η πεποίθηση ότι οι αντικοινωνικές συμπεριφορές όπως τρόλινγκ αποτελεί ένα είδος εκτόνωσης οπότε το επιθυμούν. Σε μια μικρή κλειστή κοινότητα όπου ο καθένας γνωρίζει τον άλλο, μπορείς να αποδεχτείς το λεγόμενο friendly banter. Όμως, σε μια ανοιχτή κοινότητα οι αντικοινωνικές συμπεριφορές πολώνουν και καταστρέφουν.

Το γεγονός ότι μετέφερα το 2007 τον πλανήτη ελ/λακ από την τοποθεσία planet.hellug.gr στο planet.ellak.gr ήταν κάτι που το board του συλλόγου Hellug πήρε άσχημα. Και προσπάθησε να φτιάξει πλανήτη στο planet.hellug.gr ως γενικό πλανήτη ιστολογίων για το ελεύθερο λογισμικό, ενώ θα είχε νόημα να είναι ιστολόγια για των μελών του συλλόγου. Διαχειριστής του planet.hellug.gr ήταν ο Νίκος Ρούσσος (μέλος του hellug, και υπήρξε και πρόεδρος του συλλόγου).

Γύρω στο 2008 δημιουργήθησε η Εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ, με κατά βάση την υποστήριξη εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Τώρα ο Νίκος Ρούσσος είναι συνεργάτης της Εταιρίας ΕΛ/ΛΑΚ. Κάτι που δε συνέβει είναι να δοθεί περισσότερο ενδιαφέρον να δημιουργηθεί κοινότητα, μιας και το ellak.gr χαρακτηρίζει την Εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ. Αν δε κάνω λάθος, για κάποιο διάστημα υπήρξε το www.eellak.gr για χρήση από την Εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ, ενώ το www.ellak.gr είναι για την κοινότητα. Τώρα οι σελίδες της εταιρίας έχουν εισαχθεί μέσα στο www.ellak.gr με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής διαχωρισμός. Ωστόσο το @eellak.gr χρησιμοποιείται ακόμα για την αλληλογραφία.

Γύρω στο 2009 υπήρξε επικοινωνία για συνένωση των planet.ellak.gr και planet.hellug.gr, κάτι που περιγράφω στο Απαράδεκτη συμπεριφορά από την Εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ (ΕΕΛΛΑΚ). Το φυσιολογικό είναι να αποτελέσει το planet.ellak.gr ο δικτυακός τόπος για ιστολόγια ελεύθερου λογισμικού (ελ/λακ) και το planet.hellug.gr να χρησιμοποιηθεί ως πλανήτης των ιστολογίων των μελών του συλλόγου. Και αν ο σύλλογος hellug «κρατάει κακίες» προς εμένα, είμαι εντάξει να παραδώσω τη διαχείριση του planet.ellak.gr  σε άλλα άτομα. Ένα σφάλμα που έκανα ήταν να αφήσω το Νίκο να έρθει σε επαφή για το όλο θέμα με το σύλλογο hellug. Από τότε, κάθε μερικούς μήνες υπήρχε νέα συζήτηση μεταξύ εμένα και την Εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ (με cc: τον πρόεδρο, αντιπρόεδρο, κτλ) που δεν κατέληγε κάπου. Για κάτι που θα μπορούσε να επιλυθεί σε λίγα λεπτά, συνεχίστηκε για χρόνια. Και σταμάτησα να ασχολούμαι με άλλα θέματα της Εταιρίας ΕΛ/ΛΑΚ και του ellak.gr.

Όταν ξεκίνησε η πρωτοβουλία για το OLPC, μου ζητήθηκε να ηγηθώ την ομάδα εργασίας για τη μετάφραση του λογισμικού. Στην αρχή αρνήθηκα σθεναρά, ωστόσο μετά αποδέχθηκα. Αφιέρωσα χρόνο και στο wiki.laptop.org. Αν και δεν είχε προσφερθεί κάποιος φορητός OLPC, οργάνωσα τη μετάφραση και είχαμε σχεδόν πλήρες μεταφρασμένο το γραφικό περιβάλλον στην αρχή. Από όσο γνωρίζω δεν έγινε ποιοτικός έλεγχος της μετάφρασης από κάποιον που είχε OLPC. Και μετά το θέμα με τον πλανήτη, σταμάτησα να ασχολούμαι πια με το OLPC από τότε.

Πιο μετά έγινε μια διαβούλευση από την Εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ για το πως πρέπει να είναι ένα πληροφοριακό σύστημα ώστε να βελτιωθεί ο ορθογραφικός έλεγχος. Έλαβα μήνυμα από το Νίκο Ρούσσο (με cc: τον πρόεδρο) όπου ρωτούσε κάτι εξειδικευμένο για το όλο θέμα. Απάντησα στη συγκεκριμένη ερώτηση. Αυτό που είδα από την τελική μορφή είναι ότι η περιγραφή του έργου θα έχει (αν τυχόν υλοποιηθεί) μικρά οφέλη.

Το ζήτημα εδώ είναι η αδυναμία χτισίματος και ανάπτυξης κοινότητας από την Εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ. Ενώ το ellak.gr θα μπορούσε να αναπτυχθεί ως κοινότητα, φαίνεται να είναι ακέφαλο, δίχως να ανήκει στην κοινότητα. Ενώ το ellak.gr ως δικτυακός τόπος υποτίθεται ότι ανήκει στην κοινότητα, αποφασίζει για τα θέματα ο Νίκος Ρούσσος και αποδέχεται το ΔΣ της ΕΕΛΛΑΚ.

Νίκος Ρούσσος (cc: Θόδωρης Καρούνος – 27 Ιουν 2012): Αρχίσαμε ξανά αυτή τη συζήτηση μετά την απόφαση του ΔΣ, ώστε να δούμε τις λεπτομέρειες και να το λήξουμε το θέμα. Αντ’ αυτού έχουμε γυρίσει πάλι πίσω. Έχω την αίσθηση πως δεν υπάρχει πραγματική διαφωνία. Ασχέτως τρόπου πρόσβασης, έχεις πλήρη διαχειριστικά δικαιώματα (αρκεί ένα git clone του repository), οπότε δεν κατανοώ γιατί όλη αυτή η συζήτηση.

Η απόφαση μέσω του ΔΣ (Ιαν 2012), ανεξάρτητα από τις επιμέρους λεπτομέρειες, αναφέρει πρόσβαση μέσω SSH. Μόλις το Μάιο του 2012 ο Νίκος Ρούσσος ενεργοποίησε την πρόσβαση μέσω SSH, που για παγκόσμια πρωτοτυπία είναι πρόσβαση μόνο με ανάγνωση. Δίχως τη δυνατότητα επεξεργασία των αρχείων αν χρειαστεί ή να γίνουν άμεσες αλλαγές. Αυτό που λέμε «προσωποπαγής πρόσβαση SSH».

[…] Η ΕΕΛΛΑΚ αυτό που επιθυμεί είναι να βοηθάει εθελοντές και να τους δίνει ό,τι resources έχει στη διάθεση της προς αυτό τον σκοπό, αν νομίζεις πως αυτό δεν εξυπηρετείται στην περίπτωση του planet και σεβόμενοι το έργο σου τότε είναι αποκλειστικά δική σου απόφαση να μεταφέρεις την υπηρεσία αλλού.

Είναι ειρωνικό ότι μια μεταφορά της υπηρεσίας αλλού θα είναι δήθεν «αποκλειστικά δική [μ]ου απόφαση».

Είναι υπερβολικό να αναμένω, ως φιλοξενούμενος, να κάνει η Εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ ό,τι πραγματικά μπορεί για να εξυπηρετήσει τους εθελοντές (πέντε χρόνια με τον πλανήτη στην τοποθεσία planet.ellak.gr);

Η Εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ έχει ελλείψεις στο πως χτίζεται και αναπτύσσεται μια κοινότητα. Δε γνωρίζει από community building. Και εγώ, ακόμα και τώρα δεν έχω πρόσβαση στο έργο μου, και υπάρχει άρνηση επικοινωνίας κατά το Περί ad hominem.

Permanent link to this article: https://blog.simos.info/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af-%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%ba-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%85-ellak-gr/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.