Ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο μέτωπο SCO vs ΙΒΜ

Πως έχει η κατάσταση; Πολύ θετική για την IBM και ακόμα θετικότερη για το ελεύθερο λογισμικό, διότι μπορεί να δώσει απαραίτητο νομικό προηγούμενο για την εγκυρότητα της άδειας διάθεσης λογισμικού GPL, στις ΗΠΑ.

Η SCO λέει ότι η ΙΒΜ διέθεσε λογισμικό της πρώτης στη μορφή ελεύθερου λογισμικού παραβιάζοντας συμφωνίες που είχαν συνάψει. Ακόμα, η SCO λέει ότι η GPL δεν έχει ισχύ με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί τέτοιο λογισμικό στα προϊόντα της αλλά να μην είναι δέσμια του κανόνα ότι όταν ένας τρίτος χρησιμοποιεί λογισμικό GPL αποκτά άδεια χρήσης (GPL, κανόνας 6). Δηλαδή, στη SCO συμφέρει να μην έχει ισχύ η GPL.

Τώρα η IBM λέει ότι η SCO χρησιμοποιεί καταχρηστικά 783.000 γραμμές κώδικα της πρώτης και παρέχει όλες τις αποδείξεις. Ο κώδικας αυτός είναι μέρος ελεύθερου λογισμικού που διαθέτει η SCO στα προϊόντα της και η IBM έχει συμβάλλει. Αν υποθέσουμε ότι η άδεια διάθεσης λογισμικού GPL δεν ισχύει, τότε η SCO χρησιμοποιεί παράνομα λογισμικό της IBM.

Τελικά, αν η άδεια GPL δεν ισχύει, η SCO έχει σοβαρό πρόβλημα λόγω της παραγράφου 3. Αν η άδεια GPL ισχύει, τότε η SCO δεν έχει λόγο να κάνει μήνυση την IBM :).

Διαβάστε περισσότερα για το παραπάνω στο IBM Files For Partial Summary Judgment on 8thCounterclaim (Copyright Infringement) -PDF and text.

Γενικά διαβάζετε http://www.groklaw.net/ διότι και ο Linus το προτείνει!

Permanent link to this article: https://blog.simos.info/%ce%b5%ce%bd%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ad%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%cf%82-%ce%b5%ce%be%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%ad%cf%84%cf%89%cf%80%ce%bf-sco-vs-%ce/