Απαράδεκτη συμπεριφορά από την Εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ (ΕΕΛΛΑΚ)

Με το παρόν άρθρο περιγράφω την απαράδεκτη συμπεριφορά από την Εταιρία ΕΛΛΑΚ (ΕΕΛΛΑΚ) και συγκεκριμένα από το Νίκο Ρούσσο, όπου προσπαθούν να καπηλευτούν το εθελοντικό μου έργο με τον πλανήτη ελ/λακ.

Πρόκειται για το θέμα του πλανήτη ελ/λακ, ένα έργο που ξεκίνησα το 2004 και φιλοξενώ στο δικτυακό τόπο ellak.gr. Από το Δεκέμβριο του 2011, ο Νίκος Ρούσσος και η Εταιρία ΕΛΛΑΚ αφαίρεσαν την πρόσβασή μου στα αρχεία του πλανήτη και προσπαθούν να οικειοποιηθούν το έργο. Υπήρξε προσπάθεια από την πλευρά μου για επίλυση, ωστόσο αυτό που αντιμετώπισα ήταν αδιάλλακτη και αυταρχική συμπεριφορά από το Νίκο Ρούσσο, και ανοχή από την πλευρά του ΔΣ της Εταιρίας ΕΛ/ΛΑΚ.

Αναφέρθηκα δημόσια στο θέμα αυτό τον περασμένο Ιανουάριο, με τη δημοσίευση «Παραίτηση από συντονιστής του Ελληνικού GNOME εξαιτίας της Εταιρίας ΕΛ/ΛΑΚ». Τι έγινε άραγε μετά την παραπάνω δημοσίευση; Συγκινήθηκε η Εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ; Ας τα δούμε με τη σειρά.

Δημιουργία του πλανήτη ελ/λακ

Τον πλανήτη ελ/λακ τον ξεκίνησα το 2004, http://lists.ellak.gr/pipermail/open-source/2004-April/006125.html και λίγο πιο μετά http://lists.ellak.gr/pipermail/open-source/2004-April/006172.html Επέλεξα εκείνο το διάστημα να γίνει η φιλοξενία σε εξυπηρετητή του συλλόγου Hellug. Αν και είχα ζητήσει το URL http://planet.linux.gr/, ο διαχειριστής (για τεχνικούς λόγους) έδωσε το planet.hellug.gr. Το αποδέχτηκα από ευγένεια και πίστεψα ότι θα ήταν καλό να δοθεί αξία στο σύλλογο. Είχα τον πλήρη έλεγχο του πλανήτη, ήταν ο μόνος πλανήτης ελεύθερου λογισμικού στην Ελλάδα, και δεν υπήρχε ιδέα για «πλανήτες» στον ελλαδικό χώρο. Δοκίμασα να κάνω μέλη του hellug να αρθρογραφήσουν, ωστόσο δεν τα κατάφερα. Ως διαχειριστής είχα πλήρη πρόσβαση στα αρχεία και στη διαχείριση του πλανήτη.

Πρόβλημα με το σύλλογο hellug

Στο τέλος του 2006, υπήρξε πρόβλημα με το σύλλογο hellug. Ο σύλλογος hellug είναι (ήταν;) όπως η μόδα, κάθε χρόνο αλλάζει το ΔΣ και αλλάζει η συμπεριφορά τους. Έβλεπα μια ανοχή στις απαράδεκτες συμπεριφορές (τρόλλινγκ) στις υπηρεσίες του hellug και είναι κάτι που καταστρέφει τις κοινότητες. Ωστόσο στο σύλλογο δεν ήθελαν κριτική και δυσανασχετούσαν. Το ειρωνικό είναι ότι οι απαράδεκτες συμπεριφορές καταστρέφουν το χτίσιμο κοινοτήτων (community building), κάτι που χρειαζόταν ο σύλλογος.

Μεταφορά στο ellak.gr

Η κατάσταση με το hellug είχε φθάσει στο απροχώρητο και μετέφερα τον πλανήτη στην τοποθεσία planet.ellak.gr. Τον Ιανουάριο του 2007 υπήρξε επικοινωνία με το Θόδωρο Καρούνο και εξαιρετικά γρήγορα έγινε η μεταφορά. Ως διαχειριστής είχα πλήρη πρόσβαση στα αρχεία και στη διαχείριση του πλανήτη.

Τι έγινε με το hellug μετά τη μεταφορά;

Ο σύλλογος hellug εκμεταλλεύτηκε τη δημοφιλία της διεύθυνσης planet.hellug.gr και ξεκίνησε παράλληλο πλανήτη. Χωρίς να κάνει αναφορά ότι ο πλανήτης ελ/λακ μεταφέρθηκε ή κάτι άλλο. Ο διαχειριστής στο planet.ellak.gr ήταν ο Νίκος Ρούσσος, και ήταν ενεργό μέλος του συλλόγου. Αργότερα έγινε και πρόεδρος του συλλόγου hellug.

Ένας πλανήτης;

Πιο μετά (2008 ή 2009;) δημιουργήθηκε η Εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ και ο Νίκος Ρούσσος έγινε συνεργάτης της εταιρίας. Από την πλευρά μου προωθούσα το έργο μου με τον πλανήτη ελ/λακ. Αυτό το planet.hellug.gr είχε ξεχωριστό δρόμο και τον διαχειριζόταν ο Νίκος Ρούσσος.

Δε θα ήταν καλό να υπήρχε ένας πλανήτης για τα ιστολόγια ελεύθερου λογισμικού; Το ερώτημα το έθεσε ο Δημήτρης Γλέζος με επικοινωνία σε εμένα και το Νίκο Ρούσσο, τον Ιούνιο του 2009. Εξαιρετική ιδέα. Ωστόσο από την αρχή φαινόταν οι διαφορετικές απόψεις στην αντιμετώπιση.

Η δική μου θέση: να υπάρχει ένας σύνδεσμος, το planet.ellak.gr ως καθολικός πλανήτης για τα ιστολόγια ελεύθερου λογισμικού. Το planet.hellug.gr μπορεί κάλλιστα να ξεκινήσει τα φιλοξενεί τα ιστολόγια των μελών του συλλόγου, μιας και το όνομα planet.hellug.gr σημαίνει «ιστολόγια των μελών του συλλόγου».

Η άποψη του Νίκου Ρούσσου: να μπουν μαζί όλα τα ιστολόγια (στον πλανήτη που διαχειριζόμουν υπήρχαν περισσότερα ιστολόγια) και να φαίνονται ως ανεξάρτητα τα planet.ellak.gr, planet.hellug.gr ενώ θα δείχνουν ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο. Στο planet.hellug.gr «δε θα μπει ανακατεύθυνση» προς το planet.ellak.gr, ο Νίκος Ρούσσος θέλει να τρέχει ξανά το ίδιο λογισμικό που παράγει τις σελίδες και στο δεύτερο δικτυακό τόπο. Να φαίνονται ανεξάρτητα ενώ δεν είναι.

Η άποψη του Νίκου Ρούσσου είναι απαράδεκτη· αντί να διορθωθεί ένα στραβό μια και καλή, το διαιωνίζει.

Από την πλευρά μου (άνοιξη του 2011) είχα κάθε διάθεση για συνδιαχείριση αν είναι να υπάρξει μια τοποθεσία πλανήτη. Σε κάποιο σημείο (καλοκαίρι του 2011) πρότεινα να μην είμαι πια διαχειριστής στο planet.ellak.gr αν αυτό βοηθούσε ώστε να υπάρχει μια τοποθεσία. Ούτε αυτό ήταν αρκετό με την αδιάλλακτη συμπεριφορά του Νίκου Ρούσσου.

Για κάθε γράμμα που στελνόταν, ο Θόδωρος Καρούνος το ελάμβανε μέσω CC:. Κάθε γράμμα. Και ο αντιπρόεδρος, Κοζύρης (;), λάμβανε τα περισσότερα γράμματα.

Από την πλευρά μου δεν είχα πια ενδιαφέρον με την Εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ και δε συμμετείχα εθελοντικά σε πρωτοβουλίες της. Η μοναδική μου ασχολία ήταν με τον πλανήτη ελ/λακ (πέντε χρόνια, στην τοποθεσία planet.ellak.gr). Ήταν φανερό ότι οι διάφορες πρωτοβουλίες της Εταιρίας ΕΛ/ΛΑΚ δεν είχαν το ενδιαφέρον του κόσμου.

Παρέμβαση από την Εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ

Το Δεκέμβριο του 2011 ο Νίκος Ρούσσος αφαίρεσε την πρόσβασή μου από το planet.ellak.gr και έκανε τις αλλαγές του. Έτσι, χωρίς καν να με ρωτήσει.

Στάλθηκαν έντονα γράμματα με CC: Θόδωρο Καρούνο, καθώς και μια ειδική διεύθυνση για το ΔΣ της Εταιρίας ΕΛ/ΛΑΚ. Ο Νίκος Ρούσσος έκανε το χαζό. Έγραψα στο ιστολόγιό μου για Περί πλανητών και Εταιρίας ΕΛΛΑΚ και το ιστολόγιό μου αφαιρέθηκε προσωρινά από τον πλανήτη για να μη φανεί στην κεντρική σελίδα στο www.ellak.gr.

Για ένα μήνα, από το Δεκ 2011 μέχρι 17 Ιανουαρίου 2012 στάλθηκαν σχεδόν 30 γράμματα, όπου ζητούσα επαναφορά της πρόσβασής μου. Όπως επιβεβαίωσα από τρίτη πηγή, ο Νίκος Ρούσσος ανέφερε σε όλους ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι θα περάσει η κατάσταση.

Στις 17 Ιανουαρίου 2012 στέλνω το μήνυμα στις λίστες Παραίτηση από συντονιστής του Ελληνικού GNOME εξαιτίας της Εταιρίας ΕΛ/ΛΑΚ.

Υπήρξε προσωπική επικοινωνία με το Θόδωρο Καρούνο για πρώτη φορά στις 19 Ιανουαρίου 2012 όπου:

  1. διαπίστωσα ότι η πληροφόρηση που έπαιρνε από το Νίκο Ρούσσο δεν ήταν αντικειμενική. Δεν είχε ιδέα για τη σοβαρότητα του ζητήματος
  2. είχε κάθε διάθεση να τελειώσει μια και καλή το ζήτημα
  3. το θέμα με την πλήρη πρόσβαση στα αρχεία του πλανήτη δεν είναι κάτι που αποτελεί πρόβλημα· είναι καθαρά τεχνικό
  4. θα κανονίζαμε να υπάρξει ένα κοινό κείμενο για το ζήτημα (Εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ και εμένα), και το κείμενο να δημοσιοποιηθεί.
  5. το κοινό κείμενο θα έμπαινε στα πρακτικά της εταιρίας, όπου η γενική συνεδρίαση θα γινόταν λίγο πιο μετά (μετά από 1 εβδομάδα περίπου).

«Κοινό» κείμενο

Ανέμενα το πρώτο draft για αυτό το κοινό κείμενο και το draft δεν ερχόταν. Επικοινώνησα, και μετά από λίγες μέρες έλαβα το draft. Αν και το θέμα της πρόσβασης μέσω SSH ήταν το πιο σημαντικό της συζήτησης, δεν υπήρχε στο draft. Το πρόσθεσα και έστειλα πίσω το draft. Δεν έλαβα κάποια απάντηση και έγινε η συνεδρίαση της εταιρίας. Χωρίς να συμφωνηθεί το τελικό κείμενο και χωρίς να σταλθεί κάτι αμέσως μετά τη συνεδρίαση.

Περί κειμένου

Δεν έλαβα κάτι αμέσως μετά τη συνεδρίαση. Έστειλα γράμμα και λαμβάνω απάντηση, και δεν υπήρχε αναφορά για πλήρη πρόσβαση στα αρχεία, και δεν μπήκε η γραμμή για πρόσβαση μέσω SSH…

Ξανά γράμμα, όπου ζητώ να προστεθεί να έχω ως διαχειριστής πρόσβαση μέσω SSH στα αρχεία του πλανήτη. Έλαβα την απάντηση ότι θα μπει εκ των υστέρων στα πρακτικά.

Ακόμα δεν έχω πρόσβαση στα αρχεία του πλανήτη (Μάρτιος 2012).

Ανακοίνωση

Ένα από τα σημεία της κοινής ανακοίνωσης ήταν να υπάρξει ένα κάλεσμα για περισσότερα άτομα να βοηθήσουν στο έργο. Δεν είχε αναφερθεί το ποιος θα κάνει το κάλεσμα και θεωρούσα ότι εγώ ως διαχειριστής, θα καλούσα άτομα να βοηθήσουν το έργο. Διότι εγώ είμαι ο διαχειριστής, και έτσι γίνεται στο ελεύθερο λογισμικό.

Στάλθηκε λοιπόν ανακοίνωση που δεν ενέκρινα, και καλούσε άτομα να επικοινωνήσουν στη διεύθυνση info@ellak.gr… Στο χτίσιμο μιας κοινότητας ελεύθερου λογισμικού, παρακάμπτεις τέτοιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και έχεις άμεση επικοινωνία. Εδώ όμως δεν έγινε. Και δεν υπήρξε καν απάντηση από εθελοντές, διότι η εργασία είναι εξαιρετικά ειδική. Δεν στέλνεις ανακοινώσεις έτσι στα τυφλά δίχως να υπάρξει επικοινωνία από πριν για το τι είναι το όλο έργο.

Ένα νέο είδος SSH

Πάμε τώρα στο Μάιο του 2012. Υπήρξαν αρκετά γράμματα ότι δε χρειάζεται να έχω καν πλήρη πρόσβαση στα αρχεία του πλανήτη και ότι θα μπορούσα να αρκεστώ (αν και διαχειριστής) με πρόσβαση μόνο έμμεσα μέσω git.

Γράμματα, καθυστερήσεις, και πάλι γράμματα διότι το θέμα με το SSH μπήκε στα πρακτικά (εκ των υστέρων). Και στα μέσα Μαΐου λαμβάνω μήνυμα από το Νίκο Ρούσσο ότι ενεργοποιήθηκε η πρόσβαση μου μέσω SSH. Wow. Μια ιστορία που ξεκίνησε κάπου το 2009, είχε εξαιρετική (αρνητική) ένταση από το Δεκέμβριο του 2011, και επιτέλους το Μάιο του 2012 ενεργοποιήθηκε η πρόσβαση μέσω SSH.

Δεν μπήκα άμεσα να επιβεβαιώσω και το άφησα για 1-2 βδομάδες.

Και τελικά μπήκα. Και τι βλέπω; Ότι δεν μπορούσα να αλλάξω τα αρχεία του πλανήτη. Τα δικαιώματα στα αρχεία του πλανήτη ήταν μόνο για ανάγνωση (read-only) από το λογαριασμό μου. Άραγε το έφτιαξε έτσι ο Νίκος Ρούσσος εσκεμμένα; Μήπως ήταν αθώο λάθος;

Επικοινώνησα και ανέφερα ότι κάτι λείπει, και ότι με το να μπει ο λογαριασμός μου στο group του πλανήτη, θα έχω εύκολα πρόσβαση στα αρχεία. Υπάρχει η σχετική εντολή groupadd, κτλ.

Και όμως δεν ήταν κατά λάθος, από επόμενα μηνύματα φάνηκε ότι ήταν απλά εσκεμμένη συμπεριφορά.

«Αποδέξου ή φύγε»

Scumbag Steve

Scumbag Steve

Τον Ιούνιο του 2012 η κατάσταση έφθασε στο σημείο όπου ο Νίκος Ρούσσος δήλωσε, ότι αν δεν ανεχτώ την απώλεια της πρόσβασης στα αρχεία του πλανήτη, τότε να μεταφέρω τον πλανήτη αλλού.

 Γιατί Νίκο;

Γιατί συμπεριφέρεται έτσι ο Νίκος Ρούσσος; Έχει προηγούμενα μαζί μου ώστε να εκμεταλλεύεται τη θέση του στην Εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ ή είναι κάτι άλλο αθώο; Στα πολλά γράμματα υπήρξε αναφορά και σε αυτό. Και ο Νίκος Ρούσσος δήλωσε ότι δεν έχει προηγούμενα μαζί μου. Έκανα κριτική στο hellug στα μέσα του 2009, με το Ποιο είναι το λάθος του Hellug; και όταν ρώτησα αν νιώθει κάτι για αυτό το άρθρο, η απάντηση ήταν ότι δεν διαβάζει τέτοια πράγματα. Δεν τον απασχολούν. Και όμως, όταν γινόταν η πρώτη επικοινωνία για το θέμα του πλανήτη μέσω του Δημήτρη Γλέζου, ο ίδιος ο Νίκος Ρούσσος έθεσε θέμα στην παραπάνω δημοσίευση.

Σύνοψη

Η συμπεριφορά του Νίκου Ρούσσου είναι απαράδεκτη. Εκμεταλλεύεται τη θέση του στην Εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ για να επιβληθεί και να καπηλευθεί το έργο ενός εθελοντή.

Ο Νίκος Ρούσσος είναι αδιάλλακτος και αυταρχικός. Από το 1998 που ξεκίνησα να προσφέρω στο ελεύθερο λογισμικό, δεν είδα τέτοια αδιαλλαξία και αυταρχικότητα στο ελεύθερο λογισμικό, στην Ελλάδα ή στον υπόλοιπο κόσμο.

Η Εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ δείχνει ανοχή στη συμπεριφορά του Νίκου Ρούσσου.Πρόκειται για τεχνικά θέματα που το ΔΣ δε γνωρίζει, οπότε αποδέχεται την όποια εσφαλμένη εικόνα κατασκευάζει ο Νίκος Ρούσσος. Υπάρχουν παραδείγματα και σε άλλες δράσεις της Εταιρίας.

Τώρα η Εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ έχει ένα δίλημμα,

  1. σέβεται το έργο του εθελοντή διαχειριστή και δίνει απλά πρόσβαση στα αρχεία του πλανήτη όπως έχει χρέος να κάνει;
  2. ή συνεχίζει την αυταρχική και αδιάλλακτη στάση, όπου καπελώνει έργα εθελοντών; Έχει η Εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ πράγματι ενδιαφέρον για το ελεύθερο λογισμικό ή είναι «ΕΛ/ΛΑΚ» μόνο κατά το όνομα;

Από την πλευρά μου έκανα ό,τι ήταν δυνατόν να διευθετηθεί το θέμα. Από τον Ιανουάριο μέχρι τώρα (9 μήνες) προσπαθούσα μέσω ημαιλ με την εταιρία να κλείσει το θέμα. να Αυτό που αντιμετώπισα ήταν stonewalling με την καπήλευση του εθελοντικού μου έργου.

Τι άλλο θα δούμε από την Εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ;

Permanent link to this article: https://blog.simos.info/%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%b4%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ac-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9%cf%81/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.