Αιολική ενέργεια στην Ευρώπη

Όταν κάποιος σκέφτεται για αιολική ενέργεια και αιολικά πάρκα, μια συχνή σκέψη είναι το τι κάνεις όταν δε φυσάει. Πως μπορείς να πετύχεις σταθερή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όταν ο άνεμος δεν είναι σταθερός; Είναι βιώσιμη η αιολική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος;

Αυτά είναι από τα πιο συχνά ερωτήματα για τα αιολικά πάρκα. Η απάντηση είναι απλή. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν είναι ούτως ή άλλως σταθερή (κατά τη νύχτα η κατανάλωση είναι χαμηλότερο, ενώ οι μεγάλοι καταναλωστές όπως εργοστάσια ξεκινούν δουλειά το πρωί μέχρι το απόγευμα, κτλ) και το εθνικό δίκτυο ηλεκτρισμού ρυθμίζει ώστε η παρεχόμενη ηλεκτρική ενέργεια να καλύπτει την κατανάλωση.

Χαρακτηριστικό είναι στο ΗΒ όπου γύρω στις 20:00 υπάρχει μια σημαντική άνοδο της κατανάλωσης για λίγα μόνο λεπτά. Η εξήγηση είναι ότι μια δημοφιλής σαπουνόπερα τελειώνει αυτήν την ώρα, και οι τηλεθεατές βάζουν σχεδόν ταυτόχρονα τον βραστήρα για να φτιάξουν τσάι.

Ακόμα, τα αιολικά πάρκα έχουν στόχο να συμπληρώσουν την υπάρχουσα υποδομή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με το να γίνεται χρήση όλης της διαθέσιμης ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα, και συμπλήρωση της ηλεκτρικής ενέργειας που υπολείπεται από συμβατικές πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην Κρήτη υπάρχουν αιολικά πάρκα που μπορούν να παράγουν 160MW, και για το 2008 προσέφεραν το 14.1% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στο νησί. Η Ελλάδα θα έχει αιολικά πάρκα το 2010 που θα μπορούν να παράγουν 3.4GW (δε γνωρίζω στοιχεία για το έτος αυτό).

Τι γίνεται στην Ευρώπη; Η Γερμανία είναι στην πρώτη θέση στην Ευρώπη, με αιολικά πάρκα που μπορούν να παράγουν 25GW. Η Ισπανία είναι στη δεύτερη θέση με δυναμικό 16.7GW.

Η Ισπανία είχε πρόσφατα ένα ρεκόρ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα· το 60% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, για χρονική περίοδο μερικών ωρών, προερχόταν από αιολική ενέργεια.

Demanda eolica

Είναι εύκολο να δει κανείς τα στοιχεία σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, για τη συμβολή της αιολικής ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ισπανίας. Η πράσινη γραμμή δείχνει την παραγωγή ηλεκτρισμού από αιολική ενέργεια σε χιλιάδες MW. Βλέπουμε ότι για σήμερα, μεταξύ 5μμ και 11μμ, υπήρχε παραγωγή τουλάχιστον 9GW από αιολική ενέργεια (η μέση ανάγκη της Ελλάδας σε ηλεκτρική ενέργεια είναι 12GW περίπου). Εκείνο το διάστημα, το ρεύμα από αιολική ενέργεια κάλυπτε το 25% των αναγκών της χώρας (κίτρινο σχεδιάγραμμα, κλικ στην εικόνα αν δεν εμφανίζεται). Η δε αξιοποίηση των γεννητριών της αιολικής ενέργειας για το ίδιο διάστημα ήταν γύρω στο 50%.

Συνεχίστε στην Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας.

Permanent link to this article: https://blog.simos.info/%ce%b1%ce%b9%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%ce%bd%ce%ad%cf%81%ce%b3%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%8e%cf%80%ce%b7/

1 comment

  1. Το πρόβλημα αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας από τα αιολικά πάρκα, έχει λυθεί με συμπληρωματικές λύσεις. Ένα τέτοιο έργο γίνεται στην Ικαρία. Είναι μικτό αιολικό-υδροηλεκτρικό. Η ενέργεια παράγεται από υδροηλεκτρικούς σταθμούς που αξιοποιούν τον νερό της λιμνοδεξαμενής που μαζεύεται ψηλά στο βουνό. Το αιλικό πάρκο, όταν φυσάει, ξαναανεβάζει το νερό στην λιμνοδεξαμενή, και έτσι η αιολική ενέργεια αποθηκεύεται στο νερό που υπάρχει στο μεγάλο ύψος, που πάλι με την σειρά του, θα περάσει από τους υδροστρόβιλους και να δώσουμε την ενέργεια αυτή στην κατανάλωση.

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=47619

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.