Ελληνικό λεξικό Magenta για Linux

Η Magenta άρχισε να διαθέτει έκδοση για Linux του αγγλο-ελληνικού -ελληνοαγγλικού λεξικού Χρυσή Έκδοση 2006.

Συγκεκριμένα,

H ΧΡΥΣΗ ΕΚΔΟΣΗ 2006 για υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Linux, είναι το πρώτο από μία σειρά λεξικών που η ΜΑΤΖΕΝΤΑ διαθέτει ή θα διαθέσει. Αν και το πρώτο σε Linux, είναι αποτέλεσμα συμπυκνωμένης εμπειρίας από το 1994, και στο περιεχόμενο αλλά και στο λογισμικό.

Το περιεχόμενο είναι αυτό της ΧΡΥΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ που πρωτοεκδόθηκε σε Windows βασισμένο στη λεξικογραφική εργασίας του Παναγιώτη Τσαμπουνάρα, διακεκριμένου λεξικογράφου.

Ο αριθμός των λημμάτων υπερβαίνει 395.000 και ο όγκος τους μπορεί να μετρηθεί σε περισσότερες από 1.650.000 (ένα εκατομμύριο εξακόσιες πενήντα χιλιάδες) λέξεις.

Πηγή: http://www.magenta.gr/gr/lexicon_gold_linux/

Μπορείτε να δείτε τις εκδόσεις για δοκιμή του λεξικού που είναι διαθέσιμες σε πακέτα .deb, .rpm αλλά και .tar.gz. Όταν εγκαταστήσετε την έκδοση για δοκιμή, έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε το λεξικό για περιορισμένο χρόνο και αν σας ταιριάζει να το αγοράσετε μέσω Διαδικτύου.

Το λεξικό περιλαμβάνει νέους όρους Πληροφορικής όπως για παράδειγμα download.
Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εμπορικό λογισμικό που να βασίζεται σε ελεύθερες τεχνολογίες. Το λεξικό βασίζεται στο GTK+ 2.0 (GNOME Developer Platform). Είδα ότι υπάρχει η δυνατότητα για αλλάξεις άμεσα με μια επιλογή τη γλώσσα του γραφικού περιβάλλοντος μεταξύ ελληνικών και αγγλικών. Κάτι τέτοιο φάνηκε δύσκολο σε συζητήσεις στη λίστα GTK+ του GNOME. Είναι ενδιαφέρον το πως υλοποιήθηκε :).

Να υπενθυμήσουμε ότι η Magenta δώρησε ως ελεύθερο λογισμικό 5 οικογένειες ελληνικών γραμματοσειρών, τις MgOpen. Οι γραμματοσειρές αυτές συμπεριλαμβάνονται στο Ubuntu 5.10 και Ubuntu 6.06
Συγχαρητήρια στη Magenta για τη προσπάθεια αυτή!

Ενημέρωση: Η Magenta προσφέρει ακόμα και μια ανοιχτή εγκυκλοπαίδια, τη LivePedia. Βασίζεται στο λογισμικό MediaWiki που στηρίζει και τη Wikipedia.

Ενημέρωση #2 (21Μαϊ06): Δείτε το άρθρο στο techteam.gr για τη συνεργασία Magenta και EEXI.

Permanent link to this article: https://blog.simos.info/%ce%95%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%bb%ce%b5%ce%be%ce%b9%ce%ba%cf%8c-magenta-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-linux/

2 comments

    • pan on March 16, 2009 at 08:57
    • Reply

    thanksssssss

    • thanasis on December 23, 2011 at 11:18
    • Reply

    πάρα πολυ καλή δουλειά!!
    αλλά πολλές φορές όταν το ανοίγω κολλάει και μένει μόνο το λογότυπο του magenta χωρίς να ανοίγει, και αυτό δεν φεύγει από την επιφάνεια εργασίας παρα μόνο αν βγω από τα linux……(!)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.