Βομβάη

Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο αεροδρόμιο της Βομβάης και περιμένω την επόμενη μου πτήση. Αυτή τη φορά χρειάζεται να περιμένω μόνο 5 ώρες αντί των 10 ωρών την προηγούμενη φορά.
Τώρα μια τοπική εταιρία τηλεπικοινωνιών (Airtel) παρέχει δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο στους ταξιδιώτες του αεροδρομίου. Για την ενεργοποίηση βάζετε το νούμερο του κινητού σας στο captive portal και σας στέλνει το όνομα χρήστη και κωδικό για τη σύνδεση.
Ένα πρόβλημα στην Ινδία έχει να κάνει με τις πρίζες· το τυπικό σύστημα είναι εντελώς ασύμβατο με σούκο (έχει 3 κυλινδρικές ακίδες αρκετά μεγαλύτερης διαμέτρου) ενώ ο τύπος πρίζας δίχως γείωση μοιάζει σχεδόν με τον ελληνικό, με τη διαφορά ότι η διάμετρος των ακίδων είναι πολύ λίγο μεταλύτερες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνεται καλή επαφή.
Έτσι, τώρα χρησιμοποιώ την μπαταρία :(.

Η Ινδία είναι μια μεγάλη χώρα. Αναλογικά η αξιοποίηση του ελεύθερου λογισμικού στην οικονομία είναι πολύ μικρή. Υπάρχουν αξιόλογα άτομα που δουλεύουν στο ελεύθερο λογισμικό, ωστόσο όπως σε κάθε χώρα για να υπάρχει σημαντική επίπτωση στην οικονομία χρειάζεται πολύπλευρη στρατηγική.

Στα αριστερά μου υπάρχει ένα μαγαζάκι όπου μπορείς να πάρεις τηλέφωνο στην Ινδία και στο εξωτερικό. Υπάρχει μεγάλη πελατεία, και τώρα και τα 3 τηλέφωνα αξιοποιούνται. Στο αεροδρόμιο παρέχουν πολυθρόνες-ξαπλώστρες που είναι αρκετά άνετες. Δίπλα κοιμούνται/ξαπλώνουν 8 άτομα.

Για σύνδεση με το διαδίκτυο μέσω κινητό είναι τυπικό να γίνεται μέσω μιας εταιρίας που ονομάζεται Reliance, που βασίζεται σε CDMA (αντί του τυπικού GSM/GPRS/EDGE). Η εταιρία παρέχει οδηγούς για Linux αν και δεν έχει φροντίσει να πάνε upstream για ευκολότερη εγκατάσταση από τους πελάτες.

Πριν από λίγο, κάποιος με επίσημα ρούχα/name tag/κτλ με ρώτησε για που πετάω. Απάντησα. Αμέσως πρότεινε να πάω στο bussiness lounge για 1000 rupees ή 13 λίγες Αγγλίας, διότι θα περιμένω αρκετές ώρες, κτλ. Είναι η γνωστή τακτική του επιθετικού μάρκετινγκ και συμβαίνει συχνά στην Ασία.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η Ινδία είναι ένα όμορφο μέρος με όμορφους ανθρώπους. Θα ήθελα να είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω για μερικούς μήνες.

Permanent link to this article: https://blog.simos.info/%ce%92%ce%bf%ce%bc%ce%b2%ce%ac%ce%b7/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.