Περισσότερες γραμματοσειρές

Υπάρχουν περισσότερες γραμματοσειρές με υποστήριξη ελληνικών, με άδεια διάθεσης που τείνει προς ελεύθερο λογισμικό.

Ο Βαγγέλης Μακρυδάκης έφτιαξε ενδιαφέρουσες γραμματοσειρές OpenType, που συμπληρώνουν τις ανάγκες χρηστών προγραμμάτων όπως GIMP και Inkscape. Η άδεια διάθεσης δεν είναι μια από τις υπάρχουσες που έχουν ελεγχθεί για συμβατότητα με το ανοικτό λογισμικό.

Η Εταιρεία Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων διαθέτει 3 γραμματοσειρές. Μία από αυτές, η GFS Didot, ήταν αυτή που χρησιμοποίησε ο Aδαμάντιος Kοραής στο εκδοτικό του πρόγραμμα για τον διαφωτισμό των υπόδουλων Eλλήνων.
Οι άδειες διάθεσης και στις δύο περιπτώσεις δεν είναι από τις υπάρχουσες που έχουν ελεγχθεί για συμβατότητα με το ανοικτό λογισμικό (GPL+Exemption, OFL, Vera-style, κτλ).

Ενημέρωση: Αναφορά στο δικτυακό του Alan Wood, GFS Didot και GFS Bodoni.

Permanent link to this article: https://blog.simos.info/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%83%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b5%cf%82-%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%ad%cf%82/

8 comments

Skip to comment form

 1. Σίμο, νά’σαι καλά για το link και το preview των γραμματοσειρών. Ξέχασες να συμνπεριλάβεις βέβαια την “HurryPen-VAG” στην προβολή που έχεις κάνει για τις άλλες τέσσερις. Ελπίζω να δουλεύουν μιά χαρά σε εσάς παιδιά, σε μένα σε Windows XP και MacOS X 10.4 δουλεύουν άριστα σε όλα τα προγράμματα κειμένου/γραφικών/video/. Στην αρχή τις κατασκεύασα για προσωπική χρήση, αλλα επειδή είδα οτι υπάρχει έλλειψη σε δωρεάν γραμματοσειρές Unicode OpenType είπα να τις διαθέσω ελεύθερα στο κοινό.

  Όταν φτιάξω και μερικές άλλες και γίνουν σύνολο 10, θα έρθω σε επαφή μαζί σου για να κάνουμε αυτό που πρότεινες στο Blog μου, να βγεί μιά GPL Licence για όλους εσάς τους Linux/UNIXάδες 🙂

  Χαιρετισμούς απο Ηράκλειο Κρήτης,
  Βαγγέλης.

 2. Ευχαριστώ Βαγγέλη!

  • Guest on June 14, 2006 at 02:22
  • Reply

  Στην γραμματοσειρά vag handwritten υπάρχει κάποιο πρὀβλημα με το “γ” του οποίου το κάτω μέρος είναι κομμένο .Όλες οι γραμματοσειρές είναι άψογες και ευχαριστούμε 🙂

  • Johny on January 4, 2007 at 00:20
  • Reply

  Παιδιά πολύ ωραία όλα αυτα α΄πλα εγω ψαχνω ενα προγραμμα το οποιο εχει μεσα πολλες γραμματοσειρες. Μπορειτε να μου προτεινεται καποιο που μπορω να το κανω download απο το net?

  • τολης on October 30, 2008 at 19:48
  • Reply

  Μηπως ξερετε τον τυπο γραμματοσειρας που χρησιμοποιηται στιν πινακιδες σημανσης στους δρομους?

 3. Δεν το γνωρίζω αυτό. Στη θέση σου θα κοιτούσα την γκάμα των γραμματοσειρών της Magenta και θα προσπαθούσα να κάνω σύγκριση.
  Αν καταφέρεις και βρεις κάποιο αποτέλεσμα, γράψε την απάντηση εδώ.

  • μαρια on January 18, 2011 at 21:14
  • Reply

  ευχαριστωωωω

  • ERY on April 22, 2012 at 19:18
  • Reply

  Είμαι Νηπιαγωγός και ψάχνω γραμματοσειρές που να έχουν π. χ το “γ” καθώς και άλλα γράμματα όπως το γράφουμε και όχι όπως έχει τυπογραφικά επικρατήσει.
  Έχετε κάποιες υπ ‘ όψη σας?
  Ευχαριστώ πολύ

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: