Κατάσταση υγείας του σκληρού σας δίσκου

Ακούω πολλές φορές καταστάσεις που ο σκληρός δίσκος ενός υπολογιστή τα φτύνει με τον πιο άκομψο τρόπο.

Υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει για την πρόγνωση ενός τέτοιου κακού;

Όλοι οι νέοι σκληροί δίσκοι (από τα μέσα του ’90) υποστηρίζουν το πρότυπο S.M.A.R.T. που μπορεί να ενημερώνει το λειτουργικό σύστημα για την κατάσταση υγείας. Συγκεκριμένα, μπορεί να εμφανίσει πληροφορίες όπως θερμοκρασία σκληρού δίσκου και αριθμό σφαλμάτων που έχουν συμβεί και διορθωθεί (υπάρχει δυνατότητα για αυτόματη διόρθωση από τον ίδιο το σκληρό δίσκο). Ακόμα υπάρχει η δυνατότητα για τον αυτο-έλεγχο του σκληρού δίσκο (short και long) που καλό είναι να κάνει κάποιος κάθε μερικούς μήνες.
Περισσότερες οδηγίες μπορεί να βρει κάποιος στο σχετικό άρθρο του LinuxJournal. Για κάποιον που βιάζεται, είναι πιθανό να υπάρχει το πρόγραμμα ήδη εγκατεστημένο στο σύστημά σας. Δοκιμάστε smartctl ως διαχειριστής.

Ένα ενδιαφέρον βοήθημα (tip) για το πρότυπο S.M.A.R.T. είναι ότι μπορεί κάποιος να δει πόσο καιρό ακριβώς έχει λειτουργήσει ο σκληρός δίσκος ενός υπολογιστή (και κατ’ επέκταση πόσο έχει δουλέψει κάποιος έναν υπολογιστή). Είναι αρκετά χρήσιμο όταν αγοράζετε σκληρούς δίσκους ή υπολογιστές από δεύτερο χέρι :).

Πόσο παλιός είναι ο σκληρός σας δίσκος;

Permanent link to this article: https://blog.simos.info/%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%bf%cf%8d-%cf%83%ce%b1%cf%82-%ce%b4%ce%af%cf%83%ce%ba%ce/

1 comment

  1. …Όλοι οι νέοι σκληροί δίσκοι (από τα μέσα του ‘90) υποστηρίζουν το πρότυπο S.M.A.R.T. που μπορεί να ενημερώνει το λειτουργικό σύστημα για την κατάσταση υγείας…

    Ε καλά, μην ορκίζεσαι κιόλας 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.