Επιτέλους σωστή χρήση της τεχνολογίας Wiki

Ένα Wiki είναι ένα σύνολο ιστοσελίδων που δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιον να κάνει προσθήκες/διορθώσεις πολύ εύκολα. Γενικά, στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει ένας σύνδεσμος που λέει “Επεξεργασία”, από τον οποίο μπορεί ένας χρήστης να κάνει τις αλλαγές.

Το σύστημα είναι αρκετά δημοφιλές με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί μια ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια. Υπάρχει και ειδική ελληνική έκδοση που αναπτύσσεται γοργά.

Γενικά κάποιος βλέπει την κίνηση ενός Wiki από την ειδική υποχρεωτική σελίδα “Πρόσφατες Αλλαγές”. Για παράδειγμα, δείτε εδώ.

Το καλοκαίρι του 2002 ξεκίνησα ένα Wiki για τον εξελληνισμό (Hellenic Localisation Wiki) και ήταν διαθέσιμο στη σελίδα hlp.sourceforge.net (τώρα δεν υπάρχει). Τον Ιανουάριο του 2003 μεταφέρθηκε στο www.ellak.gr.
Μέχρι πρόσφατα δεν είχε την κίνηση που έπρεπε για να είναι ζωντανό το υλικό του. Υπήρξαν σημαντικές σελίδες όπως αυτή του εξελληνισμού του Mozilla και των ελληνικών γραμματοσειρών.

Όμως, για να είναι ένα Wiki ενδιαφέρον και σύγχρονο, πρέπει να το υποστηρίζουν πολλά άτομα. Τα άτομα που θα επιλέξουν να γράψουν κάτι πρέπει να αφιερώσουν λίγο χρόνο να εξοικιωθούν με το σύστημα.

Πριν από λίγους μήνες, ο Κώστας Μαργαρίτης (Debian fame) ξεκίνησε την ιδέα ενός συνεδρίου για την ανάπτυξη ελεύθερου λογισμικού και σαν μέσο επικοινωνίας χρησιμοποίησε το Wiki του ellak.gr. Από τις προσπάθειές του, πολλά άτομα κάθησαν και πρόσθεσαν υλικό στη σελίδα. Αυτό είναι το Wiki σε πλήρη λειτουργία.

Αν έχετε τη δυνατότητα να πάτε στο συνέδριο, κάντε το τώρα!

Permanent link to this article: https://blog.simos.info/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%83%cf%89%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%87%cf%81%ce%ae%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%af%ce%b1%cf%/

%d bloggers like this: