Σπάσαν τα καλώδια

Την περασμένη εβδομάδα έγινε ένας ισχυρός σεισμός κοντά στην Ταϊβάν. Το επίκεντρο ήταν στη θάλασσα, κοντά στις νότιες ακτές του νησιού. Υπήρξε ένας αριθμός θυμάτων που ήταν σχετικά μικρός λόγω των αυστηρών πολεοδομικών κανονισμών της χώρας για ανθεκτικά κτίρια.
Ένα από τα θύματα ήταν τα καλώδια οπτικών ινών του συστήματος APCN 2 που συνδέουν την ΝΑ Ασία με τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι, μέχρι την επισκευή των καλωδίων (~4 εβδομάδες) η σύνδεση με το Διαδίκτυο για τις χώρες της ΝΑ Ασίας είναι από αδύνατη μέχρι πολύ αργή.
Την επόμενη μέρα της καταστροφής το Google ήταν η μόνη υπηρεσία που κατάφερε να λειτουργήσει. Η εντολή traceroute έδειξε ότι τα πακέτα τερμάτιζαν στο Χονγκ Κονγκ οπότε το Google είχε προσπεράσει το πρόβλημα με τη Ταϊβάν με χρήση κάποιας άλλης γραμμής. Άλλες υπηρεσίες όπως Yahoo δεν ήταν προσπελάσιμες. Μπορούσες να συνδεθείς μόνο με δικτυακούς τόπους μέσα από στην NΑ Ασία.

Κοιτώντας το χάρτη με τη διασύνδεση των καλώδιων οπτικών ινών στην Ασία (PDF), διαπιστώνει κανείς ότι π.χ. είναι δυνατή η σύνδεση στην Αυστραλία από την ΝΑ Ασία. Πως μπορεί ένας χρήστης να συνδεθεί από ΝΑ Ασία με ΗΠΑ μέσω Αυστραλίας; Ένας εύκολος τρόπος είναι με τη ρύθμιση διαμεσολαβητή (proxy) που βρίσκεται στην Αυστραλία στο Firefox. Υπάρχει μεγάλη λίστα από anonymous proxy στο διαδίκτυο που μπορεί κάποιος να βρει εύκολα μέσω Google.

Στις τοπικές εφημερίδες διαβάζει κανείς άρθρα για τοπικούς ιστολόγους που η διαδικτυακή τους ζωή έχει ταραχθεί λόγω της αδυναμίας ιστολόγησης. Ελπίζω να διορθωθούν τα πράγματα σύντομα.

Permanent link to this article: https://blog.simos.info/%ce%a3%cf%80%ce%ac%cf%83%ce%b1%ce%bd-%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8e%ce%b4%ce%b9%ce%b1/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.