Διάθεση των γραμματοσειρών DejaVu 2.8

Πριν από λίγο ανακοινώθηκε η νέα έκδοση των γραμματοσειρών DejaVu 2.8.

Μεταξύ των βελτιώσεων είναι η προσθήκη hinting στη DejaVu Sans Bold για τα ελληνικά. Όπως ήταν μέχρι τώρα, είχαμε hinting μόνο στη DejaVu Sans.

Το hinting στη DejaVu Sans Bold έγινε από τον Ben Laenen ενώ για τη DejaVu Sans από τον Keenan Pepper.

Είναι πολύ σημαντικό που έχουμε τις DejaVu Sans (Book) και DejaVu Sans Bold με πληροφορίες hinting διότι αυτές οι δύο είναι οι πιο βασικές γραμματοσειρές στο γραφικό περιβάλλον στο Linux. Στους τίτλους των παραθύρων καθώς και στους τίτλους στο Evolution εμφανίζονται χαρακτήρες στη μορφή bold. Τώρα, οι ελληνόφωνοι χρήστες θα έχουν ένα ποιοτικό αποτέλεσμα σε ένα τυπικό γραφικό περιβάλλον. Δίχως πληροφορίες hinting στην ίδια τη γραμματοσειρά, οι ελληνικοί χαρακτήρες bold φαίνονται αχνοί σε οθόνες TFT (π.χ. φορητοί) όταν το μέγεθος της γραμματοσειράς είναι ~12pt ή μικρότερο.

Αυτό το θάμπωμα στους χαρακτήρες προέρχεται από το αυτόματο hinting που κάνει το σύστημα οπότε αν δεν μπορείτε να αναβαθμίσετε, δοκιμάστε να μειώσετε το επίπεδο αυτόματου hinting που κάνει το σύστημα από Σύστημα/Προτιμήσεις/Γραμματοσειρά/Λεπτομέρειες…/Hinting (από Πλήρες σε π.χ. Ελαφρύ).
Άλλη σημαντική προσθήκη στις γραμματοσειρές DejaVu είναι η προσθήκη περισσότερων dingbats στη DejaVu Sans Mono.

Στη Fedora Core 6 κατά πάσα πιθανότητα θα μπει η DejaVu LGC 2.8, που δεν περιλαμβάνει κάποιο μέρος από τους χαρακτήρες (αραβικά). LGC σημαίνει Latin, Greek και Cyrillic.

Permanent link to this article: https://blog.simos.info/%ce%94%ce%b9%ce%ac%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%81%cf%8e%ce%bd-dejavu-28/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: