Δεύτερος χρόνος Πλανήτης ΕΛ/ΛΑΚ

Μόλις συμπληρώσαμε δύο χρόνια Πλανήτη ΕΛ/ΛΑΚ. Ξεκινήσαμε με δοκιμαστικό δικτυακό τόπο για τη δοκιμή του λογισμικού και στη συνέχεια έγινε η μεταφορά σε εξυπηρετητή του Hellug. Από 6 ιστολόγια ξεπεράσαμε σήμερα τα 40. Φτάσαμε στο σημείο κάθε μήνα ο Πλανήτης να καταναλώνει πάνω από 3GB με 6500 επισκέψεις. Υπήρξαν σχετικά πολλές επισκέψεις από FreeBSD και OpenBSD. Ποιος χρησιμοποιεί OpenBSD; Υπήρξαν επισκέπτες από μηχανές αναζήτησης που ήλθαν από διάφορα λεκτικά. Ένα από αυτά, Πέγκυ Ζήνα.
Στόχος του Πλανήτη είναι να συγκεντρώνει τις πρόσφατες εγγραφές των ιστολογίων χρηστών που ασχολούνται με το ελεύθερο λογισμικό. Γενικά μπορείτε να στείλετε γράμμα για την προσθήκη του ιστολογίου σας. Διαφορετικά αν τύχει και περάσω από το ιστολόγιό σου και δω σχετικές εγγραφές για το ελεύθερο λογισμικό, θα κάνω ο ίδιος την προσθήκη. Αν για κάποιο λόγο δε θέλετε να έχετε το ιστολόγιό σας στον Πλανήτη, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος του Πλανήτη ΕΛ/ΛΑΚ είναι να δημιουργήσει ένα θετικό περιβάλλον όπου άτομα θα έχουν ένα ακόμα λόγο για να ασχοληθούν με το ελεύθερο λογισμικό.

Τα άρθρα που μπαίνουν στον Πλανήτη ΕΛ/ΛΑΚ δεν χρειάζεται να είναι πάντα τεχνικά. Μας ενδιαφέρουν προσωπικά άρθρα, άρθρα που μας κάνουν να γνωρίζουμε λίγο περισσότερο το άτομο που βρίσκεται πίσω από το RSS feed.
Ανάλογα με το λογισμικό ιστολογίου σας, είναι δυνατόν να γίνει φιλτράρισμα των εγγραφών που έρχονται στον Πλανήτη ΕΛ/ΛΑΚ. Για παράδειγμα, τα ιστολόγια WordPress επιτρέπουν τον καθορισμό κατηγοριών στα άρθρα σας και παρέχουν RSS feeds για κάθε κατηγορία.
Δυστυχώς δεν είχα τη δυνατοτητα για facelift στον Πλανήτη για την ώρα των εγκαινίων. Δυστυχώς το ίδιο το λογισμικό Planet δεν έχει τα σχετικά αρχεία που παράγουν Πλανήτες όπως το Planet GNOME με αποτέλεσμα να χρειάζεται κάποια παραπάνω δουλειά. Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με αυτό, ας επικοινωνήσει μαζί μου.

Στον Πλανήτη μπορείτε να βάλετε μια φωτογραφία που εμφανίζεται στα δεξιά των άρθρων σας. Αν δεν έχετε τέτοια φωτογραφία ή θέλετε να αλλάξει η υπάρχουσα, επικοινωνήστε μαζί μου. Αν χρειάζεστε βοήθεια στην επεξεργασία της φωτογραφίας για να ταιριάζει με τις υπόλοιπες, κάντε μια εγγραφή στο ιστολόγιό σας ζητώντας κάποιον να το κάνει για εσάς. Για δείγμα φωτογραφίας, δείτε αυτή του Κώστα Μαργαρίτη, The image “https://i0.wp.com/planet.hellug.gr/images/markos.png?w=750” cannot be displayed, because it contains errors.. Οι διαστάσεις είναι γύρω στα 80χ95, PNG, με διαφάνεια και σκιά.
Εκτός από τη φωτογραφία υπάρχει και η σελίδα Ποιοι είμαστε. Γράψτε μερικά λόγια για σας και στείλτε μου. Αν μού στείλετε κώδικα HTML που θα μπορώ απλά να επικολλήσω στη σελίδα, θα είναι τέλειο :).

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να καλωσορίσω τα δύο πιο πρόσφατα μέλη του Πλανήτη ΕΛ/ΛΑΚ, Raoul και Db0. Στο ιστολόγιο του Raoul υπάρχουν ενδιαφέροντα άρθρα για το ελεύθερο λογισμικό. Ακόμα, πρόσφατα προστέθηκαν ιστολόγια για την ελληνική γλώσσα, Ανορθογραφίες, Λογοράμματα, αλλά και για νομικά θέματα, e-Lawyer.

Permanent link to this article: https://blog.simos.info/%ce%94%ce%b5%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%a0%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%ae%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%95%ce%9b%ce%9b%ce%91%ce%9a/

3 comments

    • Μπουκουβάλας Κώστας on May 2, 2006 at 14:17
    • Reply

    Σίμο τι θα έλεγες να απεμπλακεί το planet από το domain του hellug; Ούτως η άλλως, από τη στιγμή που η πλειοψηφία των εγγεγραμμένων στο planet είναι ανεξάρτητοι developers και όχι μέλη του συλλόγου HELLUG δεν πιστεύω οτι έχει κάποιο νόημα να συνεχίζεται το hosting κάτω από αυτό το domain. Περισσότερο πρόβλημα δημιουργείται και σύγχυση…

    Προτείνω λοιπόν, να γίνει ένα planet.floss.gr.
    [Free/Libre/Open-Source Software (FLOSS)]

    Πιστεύω οτι μια μικρή “μετονομασία” από το ουφοειδές για μένα ακρωνύμιο ΕΛΛΑΚ (περισσότερο με πειράζει η greek-english edition της λέξης – “ellak”) σε FLOSS, δίνει άλλο κύρος και ύφος στο εγχείρημα. Απεμπλέκεται από:

    1) HELLUG (ούτως η άλλως δεν έχει σχέση μόνο με το linux)
    2) ΕΛ/ΛΑΚ (σαν ellak.gr γιατί εκεί πρώτα πρώτα χρησιμοποιήθηκε και εμφανίστηκε ο όρος)

    Πιστεύω θα είναι ένα άλμα για το planet και την “ελληνική κοινότητα” (sic).

  1. Ο Hellug δεν εξέφρασε τέτοια επιθυμία σε μένα για την αλλαγή του domain. Η αρχική μου επιθυμία (πριν 2 χρόνια) ήταν για κάτι γενικό, π.χ. planet.linux.gr αλλά για κάποιους τεχνικούς λόγους έγινε planet.hellug.gr. Κατά μια άποψη ωφελεί τον Hellug λόγω του ότι μπορεί να προσθέσει ένα ακόμα έργο στα ετήσια πεπραγμένα. Από τη δική μου πλευρά ο hellug αφιερώνει το hosting/administration που είναι πολύ βολικό.

    Λόγω αδράνειας δε βλέπω την κατάσταση να αλλάξει, εκτός αν υπάρξει η ανάγκη. Αν υπάρξει κάποια πρόταση και προσφορά ενός domain (ή και hosting), η διαδικασία μπορεί σίγουρα να προχωρήσει.

  2. Θυμάμαι ακόμη όταν ο Σίμος μας πρότεινε να φτιάξουμε ένα ιστολόγιο και να μαζέψουμε τα feeds μας στον Πλανήτη. Ήταν λίγο πρωτόγνωρο για εμένα αλλά δεν κόλωσα.

    Μάλιστα μου φάνηκε λίγο υπερβολικός ο τίτλος που είχε βάλει ο Σίμος, “24 ώρες την ημέρα, αυτός είναι ο πλανήτης μου”. “Εντάξει Σίμο μην το παρακάνουμε” σκέφτηκα. Και όμως πλέον τα δύο πρώτα Ctrl-T είναι για τα e-mail μου και το τρίτο είναι για τον πλανήτη, τώρα το συνειδητοποίησα!

    Μπράβο Σίμο, πάντα μπροστά.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.